04 sep 2024 klocka 09.00 - 16.00

Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer

Detaljbild på händerna från ett samtal mellan två människor

Varför kan motiverande samtal vara hjälpsamma för att öka motivation till en förändring vid våld i nära relationer? I en relation där förekommer psykiskt eller fysiskt våld är det vanligt med kluvna känslor gentemot partnern. Samtalsmetoden kan hjälpa berörda att komma förbi sin ambivalens samt hantera sin motivation till en förändring.

Motiverande samtal (Motivational Interviewing, MI) är en evidensbaserad metod som syftar till att hjälpa människor att förändras på sina egna villkor. I en relation där psykiskt eller fysiskt våld förekommer är det vanligt med ambivalenta känslor gentemot partnern. MI rymmer särskilda verktyg för att hjälpa en klient att utforska och komma förbi sin ambivalens.

Samtalsmetoden motiverande samtal har utvecklat ett förhållningssätt och verktyg för att att öka klientens motivation och förebygga och hantera dennes motstånd mot en förändring.

För vem?

Yrkesverksamma som behöver lära sig eller fördjupa sina kunskaper och färdigheter i MI, och särskilda verktyg och förhållningssätt för att specifikt kunna motivera personer som lever med våld i nära relationer att gå vidare med sina liv eller våldsutövare att upphöra med våld.

Kursdeltagarna kommer att erhålla kurslitteraturen: Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer. Ortiz, Liria (2020). Stockholm: Gothia Fortbildning.

Kursledare

Liria Ortiz är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och handledare med KBT inriktning, utbildningskonsult, föreläsare och författare. Utbildare i Motiverande samtal och medlem av nätverket MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers).

Hon är MINT certifierad MI tränare och verksam inom sitt utbildningsföretag, är privatpraktiserande psykoterapeut och handledare och har även uppdrag att utveckla kurser och skriva handböcker inom MI (motiverande samtal) anpassade till olika yrkesgrupper i olika delar av Sverige. Ofta anlitad som föreläsare på kurser och konferenser med inriktning mot motivation, motstånd och förändring och kognitiv beteendeterapi.

Arrangör

Länsstyrelsen i Norrbotten

Frågor?

Har du några frågor kring evenemanget? Kontakta ansvarig vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Fotografering

Länsstyrelsen kan komma att fotografera och filma detta evenemang för att använda bilderna och filmerna i sina kommunikationskanaler och i sociala medier. Prata med personal på plats om du har någon invändning mot att synas i bild.

Var:
Luleå. Lokal meddelas senare.
Kostnad:
Evenemanget är kostnadsfritt. Lunch och fika ingår.
Sista anmälningsdag:
14 aug 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 16 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 14 augusti klockan 23.30.


Föredrar du vegetarisk eller vegansk kost? Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.

Kontakt

Annika Hellgren, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Utvecklingsledare i arbetet mot mäns våld mot kvinnor

Telefon 010-225 54 41 

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss