Publiceringsdatum: 18 februari 2019

Kronprinsessan vandrar i Norrbotten - välkommen att delta!

Kronprinsessans 17:e landskapsvandring genom Sveriges landskap kommer äga rum längs Kalix vackra nationalälv onsdagen den 20 mars.

Under Kronprinsessans landskapsvandring välkomnas allmänheten och media att delta under hela dagen!

— Vi hoppas på en fin vårvinterdag för skidturen. Sträckan vi kommer att åka är cirka 15 kilometer lång men de som vill delta kan ansluta var som helst längs sträckan, säger Björn O. Nilsson, landshövding på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Kronprinsessans landskapsvandring inleds på Kalixälven och Bottenvikens frusna vatten vid Filipsborg, går sedan längs ett draget skidspår till Strandängarna där ett vinterland är skapat.
Här pågår bland annat barnens vasalopp, hundspannsaktiviteter och estetprogrammet som skapar skulpturer av is och snö. Från Strandängarna fortsätter skidturen på Sveriges nationalälv till Vassholmen som är en kulturmiljö i Kalix älv.

Vassholmen är ett gammalt skiljeställe för timmer från flottningsepoken. Idag är ön ett populärt besöksmål. Här blir Kronprinsessan serverad mat över öppen eld med smaker från Norrbotten.

Vi beräknar att starta cirka 11.00 på älven nedanför Filipsborg och avsluta 15.00 på Vassholmen. Du kan ansluta på valfri sträcka.

Under vandringen får Kronprinsessan möjlighet att stifta bekantskap med ett antal ideella föreningar som verkar i området samt uppleva den unika femte årstiden i Norrbotten, vårvintern, när hon längs Kalixälven tar sig fram på skidor.

—Norrbotten har ett rikt idrotts- och föreningsliv, därför passar det bra att Kronprinsessan Victoria genomför sin landskapsvandring i Kalix. Kommunen har flera gånger vunnit Årets friluftskommun i Norrbotten och placerat sig i topp i landet.

Längs sin färd träffar Kronprinsessan föreningar och allmänheten.

  • Ackreditering krävs för press och annan media. Ackrediteringsbricka delas ut vid starten av vandringen.
  • Media uppmanas bära reflexväst under vandringen.

  • För hålltider se bifogat program.PDF

  • Det råder drönarförbud i området under Kronprinsessans landskapsvandring. Detta beror på en stor militärövning som pågår i länet. Flygförbudet (inkl drönare) råder från 18/3 klockan 12.00 till 27/3 klockan 12.00.

Ackreditering krävs för press och annan media.

Fotografering och filmning är tillåtet under hela vandringen.

Kontaktperson program:
Juha Liakka, länsledningens stab
010- 22 55 352, 070-30 26 005
Juha.Liakka@lansstyrelsen.se

Kontaktperson kommunikation samt ackreditering:
Malin Andersson, kommunikationsenheten
010-22 55 319, 072- 24 26 437
Malin.a.andersson@lansstyrelsen.se

Under hösten 2017 inledde Kronprinsessan en serie vandringar genom Sveriges alla landskap. Vandringarna startade i Västergötland och genomförs under de närmsta åren.

Länsstyrelserna i samspel med det lokala föreningslivet kommer att ha en viktig roll i att utforma besöken. Med vandringarna vill Kronprinsessan uppleva olika delar av Sverige under olika årstider samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som lever och verkar här.

Varje landskap besöks under en dag där Kronprinsessan vandrar för att uppleva en del av Sveriges unikt tillgängliga och variationsrika natur.
Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

Foto: Raphael Stecksén, Kungahuset.se

Kontakt