Publiceringsdatum: 11 juni 2018

Ny utställning och vandringsapp invigs i naturum Abisko

Utställning Abisko

På lördag den 16 juni inviger Länsstyrelsen en ny basutställning som belyser hur livsmiljöerna för växter, djur och människor påverkas av ett förändrat klimat. Samtidigt presenteras Länsstyrelsens nya app för de statliga vandringslederna i Norrbotten. Medverkar gör bland andra digitaliseringsminister Peter Eriksson och journalisten Martin Emtenäs.

Besökarna i Abisko ökar för varje år. Satsningar har nyligen gjorts på utomhusmiljö och nationalparksentré och nu står en ny basutställning klar. Syftet är att presentera Abisko nationalpark för både internationella och inhemska besökare.

− Vi ser hur intresset för att vistas i naturen ökar, särskilt i våra fjällmiljöer. Vi vill att vår nya utställning ska bidra till insikter hos våra besökare om hur viktig den skyddade naturen är, säger Lo Fischer, projektledare och föreståndare för naturum Abisko, Länsstyrelsen Norrbotten.

Utställningen ger framför allt exempel på hur livsmiljöerna för växter och djur påverkas av klimatförändringarna. Innehållet har tagits fram utifrån aktuella rapporter om klimatförändringar i fjällmiljön och flera forskare har bidragit till innehållet.

Under eftermiddagen inviger digitaliseringsminister Peter Eriksson en helt ny app, Norrbottens naturkarta, för naturupplevelser som ska göra det enklare och tryggare att fjällvandra i Norrbotten.

− Med appen vill vi göra vår unika fjällvärld tillgänglig för fler. Den ska också bidra till ökad säkerhet genom att vandrarna kan rapportera fel och brister direkt till oss, exempelvis trasiga broar, säger Åsa Redin, naturkommunikatör och projektledare för Länsstyrelsens vandringsapp.

Under eftermiddagen inviger även STF en ny portal till Kungsleden.

Arrangemanget sker kl. 13 − 16 på naturum Abisko under medverkan av bland andra journalisten Martin Emtenäs, digitaliseringsminister Peter Eriksson, Naturvårdsverkets kommunikationschef Berit Oscarsson, STF:s biträdande generalsekreterare Maria Ros Jernberg och artisten och ordföranden i Gabna sameby Lars-Ante Kuhmunen.

Inbjudan och programPDF

Ny vandringsappPDF

Kontakt