Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Thora Vingård – en plats att längta till

Ett stort öppet rum med många bord och stolar

Heather och Johan Öberg träffades i Kalifornien, USA. Där bodde de fram till 1994 då flytten gick till Sverige. Att familjen skulle starta en vingård i Skåne var inte alls givet då en fastighet på Bjärehalvön förvärvades

Valet föll på trakterna runt Torekov och ett illa åtgånget 60-talshus. Som bonus följde 5 hektar stenig mark med i husaffären. De steniga soldränkta slänterna förde tankarna till vinbevuxna bergssluttningar i Kalifornien och paret började därför söka information om vinodling och vintillverkning.

Första steget på vinodlarbanan var planteringen av 300 stockar av druvan Pinot Noir. I samverkan med den arkitekt de anlitat började nu formerna för en vingård att mejslas fram. De första 300 vinstockarna blev snart flera. År 2018 såg skörden ut att bli riktigt fin men hungrande fåglar kom denna torra sommar och åt upp varenda druva. Förtvivlade stod Heather och Johan där och övervägde om de skulle lägga ner vingården eller i stället uppgradera så att det hela tiden fanns personal på plats för att värna odlingen. De valde det senare alternativet och bestämde sig för att plantera ytterligare 15 000 stockar på vingården. Samtidigt förvärvades Broddarp, en äldre närliggande vinplantering med fina 15-åriga vinstockar. För att hjälpa till med utvecklingen av vintillverkningen lade man ut en annons där man sökte ett vinmakarpar som ville komma till gården. Heather och Johan trodde att det skulle bli svårt att hitta intresserade, men de hade fel, ansökningarna strömmade in, främst från Europa och Sydamerika.

Vinmakarparet Emma Berto och Romain Chichery, båda utbildade oenologer vid universitetet i MontPellier i Frankrike, anställdes och de har nu slagit ner sina bopålar på Bjärehalvön och blivit delägare i Thora Vingård. Parets tidigare praktiska erfarenheter från kända franska vingårdar är en stor tillgång. Att odla ”cold climate wine” ser de som en spännande utmaning. De nätverk som skapats genom Emmas och Romains kontakter till universitetet i MontPellier gör att det nu varje sommar kommer ett antal franska agronomi- och oenologistudenter till gården, som under sin 3–6 månader långa praktik får lära sig om vinodling i vår nordliga region. Studenterna får praktik och erfarenhet och på detta sätt håller sig Thora Vingård också nära den kunskapsutveckling som sker inom området. Sedan Emma och Romain kom till gården har Heather och Johan kunnat fokusera mera på att vidareutveckla verksamheten. Heather jobbar idag heltid som VD medan Johan är företagets visionär och inspiratör.

Vingården har sakta men säkert vuxit och förvaltar nu totalt 53 000 stockar av olika druvsorter. I år förväntar man sig att det skall produceras 14–16 000 flaskor ekologiska och naturligt pärlande viner av druvorna Solaris, Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Vinet som produceras förmedlas genom Skoogs Vinhandel och går ut till ett antal av Sveriges finaste restauranger där vinet säljs på glas eller som en del i vinpaket. Den förhållandevis lilla mängden vin som än så länge produceras kan på detta sätt förvaltas väl och nå ut till flera som får chansen att prova. Genom Skoogs Vinhandel kan man även köpa vinerna som privatperson och få dem levererade via Systembolaget.

Ett antal vinfat på en hylla

Diversifieringsstöd för att bredda verksamheten på vingården

För Johan Öberg är giftermålet mellan mat och vin det riktigt intressanta. Genom jobbet på Boston Consulting Group har han varit med och arrangerat flera klientmiddagar och har den vägen kommit i kontakt med och inspirerats av flera av landets främsta kockar och sommelierer.
Som ett steg i att utveckla vingården till ett mer komplett besöksmål bestämde familjen sig för att diversifiera verksamheten genom att bygga restaurangen Flora samt en gårdsbutik med tillhörande vinbar för vinprovningar. För att kunna ta dessa utvecklingssteg söktes diversifieringsstöd. Investeringen gjordes i restaurangen som invigdes i juni i år.

Restaurangen Flora, som ligger ovanpå lokalerna där vinet tillverkas, rymmer ett 50-tal gäster. Genom fönstren kan man se ner i vineriet och ut över vinodlingen. Ansvaret för att driva restaurangen föll på kocken Tobias och Ulrica Millqvist, med Daniella Lundh Egenäs som chefsommelier. Lokal mat står i fokus och man har redan nu ett fint samarbete med traktens bönder och producenter. Det underlättar nog att kocken Tobias verkat i området under många år. Det riktigt lyser om Tobias då han förmedlar sina tankar om hur man kan skapa mat med det naturen runt omkring bjuder. Daniella ansvarar inte bara för vinerna i restaurangen utan står även för gårdens vinvandringar tillsammans med Emma, Ulrica och ytterligare några kollegor. Dagen då intervjun genomfördes var gårdsbutik och restaurang stängda, men trots det kom det förbi människor som ville handla eller boka bord i restaurangen.

En man står framför ett transportband på en vingård

Miljömedvetet och med cirkulärt tänkande

Thora Vingård drivs ekologiskt och man producerar certifierade ekologiska viner. Gårdens vinmakare som är båda utbildade i biodynamisk odling jobbar långsiktigt för att förbättra jordarna genom valet av för- och täckgrödor på vingårdens marker. En del av det som odlas för att förbättra jordarna användas i matlagningen på gården. Att ta vara på allt som produceras är ett bra sätt att värna miljön och minska svinnet. Som exempel kan nämnas att man på gården odlar bin som förutom att producera honung som säljs i gårdsbutiken även håller undan getingar som annars skulle ha skadat vindruvorna. Ett annat exempel på hållbarhetstänket på gården är den gröna citrussmakande juicen Verjus, som framställs av gallrade vindruvskart som i annat fall hade slängts. Här är man är inte rädda för att prova nya idéer!

Några män som står bredvid varandra

Utveckling i samverkan

Johan håller fram sina medskapare. Det är också tydligt att samarbetet med producenter och aktörer runt om i bygden på många sätt är viktigt för Thora Vingård. På Bjärehalvön finns det ett 30-tal vinodlare, varav en knapp handfull odlar med kommersiellt syfte. Johan uppmuntrar flera att börja odla vindruvor. - Intäkterna från druvorna är 2–3 gånger större än vid odling av andra grödor här på Bjärehalvön, säger Johan. Bra vinmakarutrustning kostar mycket pengar och vid Thora Vingård har man byggt upp en högkvalitativ anläggning och expertis med kapacitet att producera mera vin än det den egna gården har råvara till. De skulle lätt kunna pressa och jäsa vin åt många flera druvodlare. Man har tidigare på förfrågan pressat såväl blåbär som körsbär. Att jäsa andra bär än vindruvor vill man däremot inte längre göra på grund av risken att jästsvampssorter av oönskade slag kan komma in i systemen.

De fyra sönerna är var och en på sitt sätt intresserade och delaktiga i det som görs på gården. En av killarna frågade Johan varför han ville få flera att odla druvor, för det skulle ju kunna konkurrera med den egna vingården. Johan bad då sonen titta på hur det ser ut i Nappa Valley, Kalifornien. Där har vinproducenterna tillsammans skapat en vinregion som hamnar i fokus på ett helt annat sätt än vad en ensam aktör hade klarat av att göra. Tillsammans är man starkare, det är nog en sanning som gäller för mycket.

Text och foto: Kajsa Berggren, Länsstyrelsen Västerbotten

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss