Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kukkolabruket

En kvinna står på ett fält med en hjord av kor

Kukkolabruket är ett relativt nystartat lantbruksföretag som drivs av Lisa och hennes man Tim som är köksplanerare samt snickare. Det finns i Kukkola, norr om Haparanda i Tornedalen.

Det är en solig och grönskande sommardag här i Norrbotten och jag får äran att åka till Haparanda för att besöka Kukkolabruket. Jag anländer till gården och bland rader med stora solrosor hittar jag Lisa Nilsson, en entusiastisk och driven entreprenör samt grundare av Kukkolabruket. Hon står vid snittblomsodlingen som hon binder och säljer som buketter till både allmänheten och den lokala blomsteraffären.

På gården odlas även grönsaker som levereras till Kukkolaforsen och Haparanda stadshotell. Privatpersoner kan även beställa hem grönsakskassar direkt från gården. Lisa berättar att det inom en snar framtid även kommer finnas ett funktionskök som ska användas för matevent där de egenodlade råvarorna kommer till användning.

Vi vill erbjuda och anordna kurser inom matlagning där vi använder lokalproducerade råvaror.

Över en kopp kaffe berättar Lisa att idén och drömmarna om Kukkolabruket föddes ur en 30-årskris.

Jag kände att jag vill göra något meningsfullt och lära mitt barn vad som är viktigt här i livet. År 2022 köpte och flyttade de in på gården. I köpet ingick en överenskommelse om mentorskap i ett år, från den tidigare ägaren, för att komma i gång med de olika delarna. År 2023 blev första året med odling och nötkreatur.

Jag är tacksam över möjligheten att ha en mentor som har samma syn på hur man förvaltar jorden, det är inspirerande och har varit en enorm hjälp.

Gården brukas idag enligt konventionella metoder men med ett ekologiskt tänk. Det är tydligt att Kukkolabrukets ledord är nytänkande och nyfikenhet. Jag har fått kommentar om att mitt sätt som lantbrukare anses vara progressiv.

Anledningen till det är förmodligen att vi läser mycket forskning och experimenterar för att se om man kan göra på andra sätt än det man alltid gjort enligt tradition.

Ett gräsbevuxet fält med träd och ett trådstängsel

Odlingen är ett favoritområde och Lisa anser att det är viktigt att nyttja resurserna på ett bra sätt. Idag brukas 56 hektar åker och betesmark på gården, 7 hektar är naturbetesmark. Kukkolabruket producerar vallfoder för eget bruk och till försäljning. På gården används en betesstrategi som inkluderar rotation och betesfållor.

Man ser stor skillnad på fälten där djuren har fått gå och gödsla samt beta

Landskapet blir mer levande och enligt Lisa är hennes favoritplats i naturbetesmarken bland alla stenar och träd, som jag får se under vår rundtur på gården.

Företaget har vuxit snabbt på kort tid, från bara 11 nötkreatur till dagens 26 nötkreatur. Planen är att slakta de första djuren i år för återtag och försäljning av köttlådor. Jag får under rundturen även möjligheten att se de fina kalvarna som är mjölk- och köttraskorsningar. De njuter för fullt i solen och kommer nyfiket fram för att hälsa.

Herefordkorsningen är en favorit och jag vill ha dikor på sikt, men man får göra lite i taget och lära sig på vägen. Att vara lantbrukare och driva företag innebär mycket arbete, framför allt i början. Det går inte att räkna arbetstimmar eftersom det är mer utav en livsstil. Vi behöver fler som har betesdjur och producerar livsmedel, men hur får vi fler människor till att bli lantbrukare med dagens utmaningar?

Detta leder oss in till ett ämne som står Lisa varmt om hjärtat, nämligen ägarskiften. Att ta över en gård med generationsskifte har skett under alla tider men för att vi ska öka antalet lantbruksföretag och producenter behövs ägarskiften utanför familjen.

Lantbruket som företag måste få en högre status så att finansiella organisationer är villiga att satsa på oss.

Det som i dagens läge visat sig vara en utmaning för lantbruksföretag är lönsamheten och finansieringsfrågor. Enligt Lisa behöver kunskapen om jordbruk i allmänhet bli bättre.

En kvinna står bredvid en brun häst på ett grönskande fält

Naturen är dynamisk och lantbruket innehåller många delar, en översiktlig förståelse för det vi gör hade underlättat när vi talar med tjänstemän, säger hon. Tack vare Lisas och Tims tidigare entreprenörskap fick de en liten skjuts på vägen under uppstarten. Lisa är politiskt aktiv inom LRF där hon ofta lyfter fram viktiga ämnen som detta. Hon vill att fler ska ha möjligheten att satsa på lantbruk.

Om man ska bli lantbrukare är det bra att vara medveten om vilka utmaningar man kommer att möta, menar hon. Enligt Lisa behövs både pannben och ett lösorienterat tankesätt när man är ny lantbrukare. När man till slut når sitt mål är belöningen stor.

Det är mitt drömboende och ger mig en annan slags frihet till att påverka min vardag och arbeta med det jag älskar.

Att arbeta med hästar och driva större djurverksamhet har Lisa stor erfarenhet av men efter en driftledarutbildning så föddes intresset även för nötkreaturen. Trots ett byte av karriär har hästarna en del i den dagliga verksamheten på gården. I dagsläget finns tre hästar som används i arbetet att samla in och flytta boskap mellan beten.

Det är ett säkerhetstänk för oss och gör arbetet roligare. Nötkreaturen kan ibland vara skygga vilket gör att arbete från hästryggen känns tryggare. Djuren flyttar sig också lugnare och mer stressfritt med hästarna jämfört med om man använder fyrhjuling. Jag flyttade 20 nötkreatur med hästen här om dagen och det gick bra förutom att min häst, som är en arbetsmaskin, tyckte det var lite för roligt, berättar Lisa.

Under mitt besök får jag även se Lisas ateljé där hon skapar läderhantverk i form av bälten, väskor och utrustning till hästar. Planen är att bygga en större ateljé för att kunna skapa mer hantverk och hon berättar även om andra planer de har för om- och nybyggnation på gården. Det är uppenbart att Lisa och Tim har stora, gemensamma framtidsvisioner för Kukkolabruket och inom en snar framtid kanske det dyker upp en skylt vid vägen som välkomnar även spontana besökare!

Text och foto: Ida Suopanki, Länsstyrelsen i Norrbotten

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss