Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Måltidsupplevelser längs Vindelälven

äter utomhus

Fram till november 2024 kommer projektet Smaka på Vindelälven utveckla fler matupplevelser längs nationalälven Vindelälven och dess biflöden. Konkret handlar det om att skapa paketerade smakrundor, erbjuda befintliga matföretag coachning och mentorskap av ett av länets framgångsrika krögarpar, inspirera och locka fler unga att välja branschen och att hjälpa befintliga lokala företag att utveckla sina idéer kring smakupplevelser.

—Det här är ett viktigt projekt i områdets utvecklig mot en mer enhetlig och hållbar matturism, säger projektledare Cecilia Wallinder, Gold of Lapland.

Projektet arbetar för befintliga besöksnäringsföretag och restauranger, lantbrukare med intresse av att bredda verksamheten, samiska kulturbärare och renskötare, gårdsbutiker, bryggerier, vinmakare och andra dryckestillverkare i geografin. Under försommaren hölls föreläsningstillfällen där Kristoffer Åström, känd som den samiska kocken, föreläste i Malå och Kristina Johansson från Hälje gård föreläste i Sorsele.

Närmast förestående i höst är att rulla i gång coachning och mentorskap för företag längs Vindelälven och dess biflöden.

—Det är krögarparet Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren på Restaurang Wild River vid Mårdseleforsen som kommer coacha de fem företag som har ansökt och valts ut efter satta kriterier. Företagen kommer få hjälp med att utveckla och förhoppningsvis förbättra sina verksamheter ytterligare, säger projektledare Cecilia Wallinder.

Samma krögarpar kommer även att hjälpa och inspirera gymnasieelever vid restaurang- och livsmedelslinjen i Lycksele. Sedan väntar smakrundor, matkarta, filmer och foto av lokala matföretag och mycket mer fram till projektets slut.

Bakom projektet Smaka på Vindelälven står den ekonomiska föreningen Gold of Lapland som projektägare tillsammans med samarbetspartners Vindelälven-Juhttátahkka Biosfärområde och Westerlunds reportagebyrå. Projektet som beviljats stöd pågår till november 2024.

Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Region Västerbotten, Umeå kommun, Sorsele kommun, Norsjö kommun, Lycksele kommun, Vindelns kommun, Vännäs kommun, Arjeplog kommun samt Stiftelsen Lantbrukarnas stipendiefond i Västerbotten.

Vill du veta mer om hur projektet kan hjälpa just dig?

Kontakta projektledare Cecilia Wallinder

E-post till Cecilia Wallinder

Webbplatsen Smaka på Vindelälven Länk till annan webbplats.

Karta över biosfärsområdet med tips på utflyktsmål Länk till annan webbplats.

Projektets mål är bland annat att:

  • Paketera och synliggöra smakrundor i området.
  • I samarbete med restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tannbergsskolan i Lycksele inspirera och locka fler unga till mat- och besöksnäringen.
  • Lokala matföretag får möjlighet till coachning av framgångsrika restauratörer.
  • Matupplevelser synliggörs via en redan befintlig besöksmålskarta hos biosfärområdet.
  • Genomföra coaching och stöd till företag som vill utvecklas inom området smakupplevelser.
  • Skapa film och foto för redan befintliga företag.

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss