Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Full fart framåt - Norrbottens livsmedelsstrategi

potatis

Inom Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat är det full fart framåt. Sommar och höst är högsäsong för många livsmedelsproducenter och inom Nära Mat likaså.

Efter en uppstart med många kontakter tar samordnare Malin Naess sats för en spännande höst. På agendan står, förutom fortsatt samverkan i alla livsmedelskedjans led, seminarie om
livsmedelsberedskap i samarbete med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i september, Landsbygdskonferens Pite Älvdal i oktober och Nära Mats heldagskonferens under Länsstyrelseveckan i november.

Nära Mats konferens fokuserar på livsmedelsförsörjning i ett Norrbotten i utveckling och riktar sig till aktörer som arbetar med bland annat regional utveckling, livsmedel och beredskapsfrågor.
Den övergripande frågan är förstås vad som ska ligga på norrbottningarnas tallrikar i närtid och framtid och hur produktionen och konsumtionen av lokal mat kan öka liksom självförsörjningsgraden.

Odling och hållbar konsumtion

En kurs i grönsaksodling på friland med odlingsrådgivare och hortonom Elisabeth Öberg lockade drygt 20 deltagare till Ralph Lundstensgården i mitten av augusti. Förhoppningen är att fler odlingsföretag ska starta och att mer grönsaker ska produceras i Norrbotten.

I juli var det odlarträff, fältvandring och information om sortförsök för länets jordgubbsodlare på Skatauddens Lantgård i Lillkorsträsk. Jordgubbssäsongen har varierat stort i länet och sortförsöken
ger ny kunskap om vilka sorter som passar bäst att odla i Norrbotten. Sonsation tycks vara en sort på uppgående med god övervintring och fin avkastning.

Livsmedelskompetens i förskola och skola I samarbete med Teknikens Hus i Luleå pågår flera olika projekt med förskolor i länet. Det är projekt som fokuserar på livsmedel och livsmedelsproduktion på olika sätt med fokus på allt från matglädje till teknik. Ett av projekten är Potatisprojektet
med Timmersvansen förskola i Älvsbyn där barn och pedagoger med undersökande arbetssätt och potatis som utgångspunkt lär sig om teknik, mat och matproduktion i ett vidare sammanhang.

Food Education for Future är ett stort interregionalt projekt där Sverige, representerat av Nära Mat, Luleå Tekniska universitet och Kalix kommun, tillsammans med Finland och Norge kommer
att arbeta med att stärka lärares kompetens och skolors möjligheter att undervisa om hållbar matproduktion i de nordligaste delarna av Skandinavien.

Företagslyftet

Inom projektet Företagslyftet, som riktar sig till landsbygdsföretag i Norrbotten, startar nya erfarenhetsgrupper upp. Pilotgruppen har så långt goda erfarenheter och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt företag till företagslyftets program för företagsutveckling och erfarenhetsutbyte.

Under hösten kommer även ett antal kostnadsfria webbinarier att erbjudas till alla landsbygdsföretagare. Teman för höstens webbinarier är ledarskap, marknad och strategi.

Höstens webbinarier

Text: Anna Pexer, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Foto: Nära Mat

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss