Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sverige har fått nya landskapsmåltider

Leif Bergsten, Folkets Hus och Parker och Carl Jan Granqvist, Gastronomiska Akademien vill stimulera till kreativanytolkningar av måltidstraditioner.

Leif Bergsten, Folkets Hus och Parker och Carl Jan Granqvist, Gastronomiska Akademien vill stimulera till kreativanytolkningar av måltidstraditioner.

Nya innovativa landskapsmåltider ska locka till fler besök, och de som styr kosan mot norr lär inte bli besvikna!

Sveriges samtliga län inbjöds under våren 2022 att bidra med gastronomiska trerätters måltider till initiativet ”Svenska Landskapsrätter”. Initiativet vände sig till Sveriges samtliga landshövdingar, som representanter för de olika landskapen med sina speciella särdrag vad gäller såväl råvaror som måltidskultur. Gastronomiska akademien, Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin samt Riksorganisationen Folkets hus och parker ligger bakom initiativet. Syftet är att stärka den nationella livsmedelsstrategin och den gastronomiska turismen i Sverige.

Västerbottens och Norrbottens länsstyrelse har samarbetat med att utse vilka landskapsmåltider som ska representera Sveriges tre nordliga landskap. En samverkan som bottnar i att länen ”delar” på landskapet Lappland. Efter ett gemensamt upprop till länens verksamma och blivande kockar stod det i juni klart vilka landskapsmåltider som skulle representera Sveriges tre nordligaste landskap vid Måltidens dag, 20 oktober, på Skansen i Stockholm.

Förhoppningen är nu att fler ska ges möjlighet att bekanta sig med smakerna från norr. Vid evenemanget ”Stockholm — European Capital of Gastronomy
2023” kommer menyerna att presenteras i tillagad form för en internationell publik.

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober.

Menyn tar oss med på en resa i de västerbottniska skogarna där de lokala råvarorna och skogens skafferi är i centrum. Kreatörerna bakom Västerbottens meny är Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren som tillsammans driver säsongsrestaurangen Wild River vid Mårdseleforsens naturreservat i Vindelns kommun.

Förrätt: Gravad tjädertartar, picklade granskott, kapriserade svarta vinbär, syltad svamp och majonnäs på goliatmusseron.

Varmrätt: Bakad fjällröding, blomkålskräm, sås på gäddconsommé, grillade och picklade grönsaker, svartrotschips.

Efterrätt: Bryta gjord på tunnbrödspannacotta, sockerfriterat tunnbröd, björksirapskanderat sidfläsk och fermenterad hjortronsorbet.

Film om måltiden på Länsstyrelsen Västerbotten webbplats

Kocken Sara Dupuich driver företaget Kallskänkan och är kreatören bakom Lapplands trerätters måltid som startar med en skogspromenad. I menyn blandas traktens, fjällets och skogen mat i en härlig mix där matkultur står i centrum.

Förrätt: Crème på Gerdaost, granskottsmarmelad, torkat grötbröd och skogssallad.

Varmrätt: Helstekt ren-innanlår, lingonsky, gräddstuvade små paltar, rökt fläsk och syltad skogssvamp.

Efterrätt: Hjortronsorbet med fjällkomjölkspudding och fjällkvannesockrad gahkku.

Film om Lapplands landskapsmåltid på Youtube Länk till annan webbplats.

Simon Laiti har med sitt kockteam på Hemmagastronomi i Luleå skapat Norrbottens landskapsmåltid. En meny där skogen möter havet. Menyn visar på stor kärlek till de lokala råvarorna, teknikerna och traditionerna från Norrbotten. Den ursprungsmärka Kalixlöjrommen har en viktig huvudroll i menyn.

Förrätt: Renblodsplätt, syrad grädde, soukirökt ren, syrade lingon.

Varmrätt: Fjällröding, berurre blanc med löjrom, potatispuré och kålrabbi.

Efterrätt: Mandelkaka med norrbottniska åkerbär och sorbet av creme fraiche.

Film om Norrbottens landskapsmåltid på Youtube Länk till annan webbplats.

Text: Stina Fernerud, Länsstyrelsen i Västerbottens län
Foto: Emma Wåhlstedt

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!