Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Alviksgårdens flispanna ger klimatnytta och bättre miljö för djur och människor

Mikael Hugoson med en några dagar gammal griskulting. Grisuppfödningen är Alviksgårdens kärnverksamhet och kärleken till grisarna går inte att ta miste på.

Mikael Hugoson med en några dagar gammal griskulting. Grisuppfödningen är Alviksgårdens kärnverksamhet och kärleken till grisarna går inte att ta miste på.

På Alviksgården utanför Luleå har den gamla gasolpannan som värmde upp stallarna bytts ut mot en modern flispanna. Resultatet? Ett helt automatiserat och stabilt uppvärmningssystem som är bra för klimatet, djuren och människorna.

På gården tar Mikael Hugoson emot och visar runt i de stora stallarna där de föder upp grisar och har ett slakteri för gris, nöt och lamm. Varje år föds cirka 25 000 grisar på gården. Totalt ska cirka
30 000 kvadratmeter stallar värmas upp och det krävs att temperaturen hålls på en jämn nivå, året runt.

Varmast för smågrisarna

– Såklart vill ju inte heller djuren frysa och våra smågrisar behöver ha en lite högre temperatur som ligger stabilt på 22 grader, säger Mikael. Vår gamla gasolpanna var komplicerad, svår att få igång och det var bara en person som kunde sköta den. Ibland stannade pannan mitt i natten, med kalla stallar på morgonen som följd. Inte alls bra när det är 20-30 minusgrader ute!

Den nya flispannan är helt automatiserad och sköts via en app. Temperaturen hålls stabilt på 22 grader för smågrisarna och 18 grader i övriga stallar.

– Vi tar massaved från vår egen skog som flisas och körs i pannan, det fungerar väldigt bra och vi slipper de tillkommande transporterna som hade kommit med pellets. Dessutom kan vi även använda sämre och rutten ved som annars inte hade kommit till nytta, berättar Mikael.

Stor klimatnytta med ett slutet system

Den stora klimatnyttan är att det är ett slutet system, med 100 % vattenånga i avgaserna och flispannan har 96 % verkningsgrad. I anläggningen där flispannan står är det en behaglig temperatur och doften påminner inte så lite om hur det luktar i en bastu.

– Asklådan tömmer vi en gång om året, det är en liten hög som från en öppen spis i hemmet, säger Mikael. Det är otroligt rent kring pannan, folk blir förvånade när de kommer hit.

Flispannan kostade drygt 9 miljoner kronor, och genom Klimatklivet fick Alviksgården stöd för 60 % av kostnaden. Mikael säger att Klimatklivet var avgörande för att investeringen skulle bli av.

– Helt klart! Det var en förutsättning att vi fick det här stödet och det enda vi ångrar är att vi inte gjorde det tidigare. Vi har sparat väldigt mycket pengar på att byta till en flispanna. Vi har även
lämnat in en till ansökan för stöd till en ny biogasmotor till biogasanläggningen för att ersätta den gamla trotjänaren.

Mikael kikar in i flispannans förbränningskammare. Anläggningen är väldigt ren och doftar tydligt som en bastu.

Mikael kikar in i flispannans förbränningskammare. Anläggningen är väldigt ren och doftar tydligt som en bastu.

Även klimatsmart pelletsgödsel på gång

I biogasanläggningen som funnits på plats i några år produceras biogas av gödsel, vilket är en bidragande del i gårdens strävan att vara självförsörjande. Alviksgården är också i slutfasen av ett
större miljöprojekt som ska omvandla rötrester från biogasproduktion till koncentrerad, EU-ekologisk och kravmärkt pelletsgödsel. Ett helt slutet system, utan utsläpp, som tar tillvara på näringsämnena och energin i rötresterna.

Alviksgården jobbar konstant med att effektivisera och klimatanpassa sin verksamhet och på frågan om Mikael kan tipsa andra om att söka stöd från Klimatklivet tvekar han inte.

– Jag rekommenderar verkligen andra att söka stöd från Klimatklivet, vi använde oss av en konsult och det var värt pengarna. Det är bra att främja klimatet med de åtgärder vi gör, vi måste gå
den vägen. Hållbarhetsinvesteringar är lönsamma!

Klimatklivet och lantbruk

Allt fler ansökningar om stöd från Klimatklivet kommer från lantbruk. I genomsnitt beviljas hälften av dem stöd. De flesta ansökningarna handlar om automatisering och utbyte till elektrifierade
arbetsfordon, men Länsstyrelsen ser gärna fler typer av ansökningar.

Till exempel har två ansökningar gällande satellitbrunnar i Västerbotten och Norrbotten beviljats stöd. Klimatnyttan är det minskade transportbehovet mellan gård och gödselbrunn.

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är ett nationellt stöd som ges till åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Bland de åtgärder som har fått stöd finns anläggningar för produktion av biogas, elektrifieringar av maskiner och fordon samt olika
sorters energikonverteringar, så som i exemplet i detta reportage.

Klimatklivet erbjuder upp till 70 % finansiering beroende på typ av investering och
vem som söker.

Stöd ges i första hand till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Därför är det viktigt att i sin ansökan bland
annat kunna visa en beräkning för detta.

Stöd kan ges till alla utom privatpersoner. De som har beviljats stöd är exempelvis
företag, kommuner och kommunala bolag, regioner och organisationer.

Kontakta Länsstyrelsen i ditt län för rådgivning.

Klimatklivet på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!