Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västi gård, Euste gård – ett nutida Bullerbyn i Bertnäs

ett collage med får och lokalproducerat fårkött

Köttet från får och lamm säljs från gården, i REKO-ring och till restaurang.

I byn Bertnäs i Piteå kommun sjuder det av liv. Vackert beläget vid norrbottenskusten och med spännande satsningar och samarbeten skapas unika nya företag, upplevelser och besöksmål. Norrbruk är på plats för att kika närmare på det nystartade Västi Gård och Euste Gård. Kvinnan som är spindeln i nätet för mycket av det som händer är Jenny Bucht. Under vårt besök hinner telefonen ringa några gånger, meddelanden plingar i telefonen och fåren
bräker i fårhuset. Utmaningen är få tiden att räcka till, säger Jenny.

Jenny är utbildad teknikagronom och jobbade under flera år vid Länsstyrelsen i Norrbottens län med förprövningar, investeringsstöd och den regionala livsmedelsstrategin. Parallellt med
förvärvsarbetet började Jenny även med lammuppfödning i mindre skala. När hon fick möjlighet att ta över verksamheten som arbetsmiljöansvarig på Markbygdens vindkraftspark öppnade sig också möjligheten att utöka den egna verksamheten Västi Gård. Därefter har hon hunnit med att vara med och öppna en restaurang i byn och även bygga och inreda en lägenhet som hyrs ut till turister
och andra besökare.

Dorper - en tålig fårras

Allting började dock med fåren. Från början hade Jenny får av rasen texel men i samband med att besättningen skulle utökas gick hon över till sydafrikansk dorper som även det är en utpräglad
köttras. Dorpern har avlats för klimatmässigt hårda förhållanden i Sydafrika och klarar därför både hetta och extrem kyla. Köttet är mört och milt och blir även marmorerat vid tidig ålder. Att det
blev just köttrasfår beror på det egna intresset, säger Jenny. Hon är inte särskilt intresserad av hantverk eller att föda upp avelsdjur – däremot av att producera bra mat. Nu har hon en besättning på cirka 40 tackor som lammar under december samt i mars och april.

I samband med att det nya fårhuset skulle byggas, beslöt man att även bygga en uthyrningslägenhet där gästerna nu kan sova med utsikt rakt ner bland fåren. Herdekammaren, som uthyrningslägenheten heter, är en logisk följd av de erfarenheter hon samlat på sig, säger Jenny. Hon drivs av att förmedla ett lärande och en djupare förståelse för jordbruket och samtidigt erbjuda besökarna en upplevelse utöver det vanliga.

— Kan man bo i en igloo så kan man också bo i en herdekammare, säger Jenny.

På Västi gård finns nu möjligheten att koppla av och somna gott till att vila ögonen på djuren. I herdekammaren har Jenny också fått utlopp för sina talanger inom byggnation och inredning. Hon
har gjort allt själv – från att rita byggnaden till att med noga utvalda kulörer, måla varenda fönsterbåge. Det gjorde att projektet tog sin tid, men under hösten 2021 kunde de äntligen köra i gång och sedan dess har de haft en bra beläggning och hyrt ut både under längre tidsperioder och enstaka nätter. På gården finns också möjlighet att prova lokala aktiviteter beroende årstid. En skoter- eller skridskotur på vackra Bertnäsfjärden, med gott lokalt fika, har visat sig vara väldigt uppskattat. Jenny tar även emot skolklasser för studiebesök på gården och arrangerar lammsläpp på våren.

Urinbrunnen blev till vinkällare

När pandemin slog till under 2020 togs ett nytt steg i verksamheten och tillsammans med Arne Berggren startades restaurangen – Euste gård. Restaurangen är inrymd i en gammal stenladugård på granngården Euste gård, som betyder gården i öster. Restaurangen rymmer knappt 40 sittande gäster. Under den korta tid som den varit i gång har Euste gård redan fått rykte om sig att erbjuda
god mat och en upplevelse utöver det vanliga. Det började med att Arne kom tillbaka till föräldragården under pandemin. För att ha något att göra började han jobba med den gamla ladugården, som genom årens lopp fyllts med prylar av allehanda slag. När man skulle byta
golvet över den gamla urinbrunnen kläcktes idén att göra en vinkällare av den, och på den vägen är det. Golvbytet ledde till en restaurang med unik miljö och höga ambitioner. Här njuter man av atmosfären som också behållit sitt historiska utseende. Vitkalkade väggar och stengolv som smakfullt möblerats med stilrena bord och stolar i trä. Här serveras förstås mat av lokalproducerade råvaror och specialstyckade kött- och charkprodukter, främst från Jennys gård.

Vid specifika tillfällen erbjuds också musik av olika genrer. För den praktiska driften av restaurangen tog Arne kontakt med Jenny och nu är det hon som sköter inköp, bokningar,
servering och disk. Restaurangen är öppen när det finns tid och möjlighet. Jenny och Arne pratar ihop sig och sedan läggs tider ut på restaurangens hemsida där man kan boka sitt besök.

Bed and breakfast

Svårigheten är att få tag på duktiga kockar, men Jenny hoppas att de på sikt kan få till en mer permanent lösning, för att kunna erbjuda sitt unika koncept med mer regelbundenhet. Målet är att
locka fler turister och ett besök på Euste gård bjuder också på en fantastisk utsikt med trägärdesgård och betande djur direkt i anslutning till restaurangen och med utsikt över Bertnäsfjärden. I byn drivs även ett Bed and breakfast, ”Torpet” och här samarbetas det också
för att ge gäster möjlighet till aktiviteter och boende.

Visionen är att skapa ett modernt Bullerbyn där de olika företagen samarbetar för att locka till sig besökare och kunna erbjuda paketlösningar. Just nu är Jennys stora utmaning tiden och önskan
om att utveckla sin marknadsföring. Nästa naturliga steg är att satsa heltid på Bertnäs med allt vad det kan innebära.

Text och foto: Åsa Jonsson och Anita Heikkilä-Sjöberg, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!