Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Formstråket – samverkan ger mer

De sju aktörerna inom Formstråket

Formstråket är ett samarbete mellan sju landsbygdsföretagare efter Öreälven, längs en sträcka på 35 km. Genom samverkan når de många fler och lockar kunder till varandra.

En företagsgala hjälpte till

Maria Lundström och Ingela Berggren hade nyligen startat sina verksamheter. Maria är konstnär och målar detaljrika bilder, medan Ingela gör trådhantverk och driver en hantverksbutik. De träffades och var överens om att det behövdes något sätt att locka kunderna till området och att ett sätt kunde vara att samordna öppettiderna.

I samband med en företagsgala hamnade Maria och Ingela vid samma bord som bland andra Thord Jonsson från Den gamla butiken i Örsbäck och Sara Werner från Öre gårdsbageri. De samtalade om olika sätt att samarbeta mellan de små företagen i bygden. I stunden visste de inte riktigt vad det skulle bli, men vid ett möte hemma hos Sara i januari 2017 satte de formerna för samarbetet. Då hade också Humlebäck keramik och möbelsnickeri och Åbrånets limousin anslutit. Lite senare kom också Mona
Prestele att bli del av samarbetet med sitt trädgårdskafé i Hörnsjö. Namnet för samverkan blev Formstråket.

Vad är Formstråket?

Formstråket följer Öreälven längs en sträcka på 35 km. Företagen som deltar sysslar med form, design och mat. Under de flesta veckorna på året har de lite olika öppettider. Det kan vara allt från några dagar i veckan till alla dagar. Öppettiderna varierar också beroende på årstid. Det egentliga Formstråket är de dagar när alla har samma öppettider och när de annonserar lite extra, men begreppet har också kommit att få en vidare betydelse för kunderna som geografisk plats.

Målsättningen är att genomföra minst fyra event under året, vår, sommar, höst och juletid. Under 2020 blev tillfällena under inomhusperioden inställda. Istället blev det sex tillfällen under sommaren, då de mesta av aktiviteterna kunde genomföras utomhus.

I år har det varit två Formstråk under sommaren och ett i höst och den 20 november väntar det sista för året. I samband med de här dagarna ordnar företagen också ofta med lite ytterligare arrangemang. Det kan vara leverantörer på besök i butikerna, musik, konstutställningar, olika typer av tävlingar med mera.

Bra blandning en styrka

Tanken med Formstråket är att det ska vara lite som vinvägarna i Bordeaux, säger Thord Jonsson, som tillsammans med sin hustru Chatarina driver Den gamla butiken i Örsbäck. Begreppet ska finnas i folks medvetande, så de hittar hit. Blandning av verksamheter gör att de kunder som kommer får ett mer komplett utbud att besöka och kunderna gör ofta sina egna ”formstråk” andra dagar än de som annonseras. Då är det mindre med folk och lättare att komma fram. På så sätt har Formstråket inte bara blivit ett begrepp för de arrangemang som görs speciella dagar, utan just ett namn för
den här sträckan av Öreälven.

Ett levande samarbete

en person som drejar en keramikkruka

Samverkan inom Formstråket är inte organiserat i någon form av förening, men man håller regelbundna protokollförda möten om vilka aktiviteter som planeras. Det blir ett enkelt sätt att samarbeta, men fungerar effektivt. Arbetet fördelas så att man nyttjar vad olika deltagare är duktiga på. För marknadsföringen har ett litet reklamblad producerats som finns hos samtliga deltagare.

Nu när pandemin så smått börjar ebba ut hoppas aktörerna i Formstråket naturligtvis på att besökarna hittar tillbaka också under vintern. Tidigare organiserades till exempel bussresor med besök hos de olika medlemmarna, något som de hoppas kommer igång igen. I samband med större helger och semestertider försöker de också samordna
öppettiderna så att besökarna ska kunna åka Formstråket även andra dagar än då det annonseras, något som blir allt vanligare nu när begreppet blivit mer inarbetat.

Här är aktörerna i Formstråket

Aktör

Aktivitet

Sagt om Formstråket

Den gamla butiken i Örsbäck drivs av Thord och
Chatarina W Jonsson

Säljer heminredning,
inredningsdetaljer och presenter

– "Samverkan fungerar bäst
när den kommer underifrån."

Öre gårdsbageri drivs av Sara Werner. Hon tilldelades guld i årets SM i Mathantverk för sin chokladkola!

Bakar surdegsbröd på ekologiska råvaror

– "Samarbetet gör att jag når nya
kunder som inte finns bland mina
följare och en bra blandning av
verksamheter med bra kvalitet
lockar."

Humlebäck keramik och
möbelsnickeri i Långed
drivs av Cecilia Forsberg,
keramiker och John Bøge,
möbelsnickare.

Keramik och möbelsnickeri

– "Våra event i Formstråket gör att fler åker ut till vårt område, vilket ger fler besök. Jag ser gärna fler seriösa aktörer etablerar sig. Det skulle ge ännu bättre draghjälp."

Maria Lundström, konstnär, har sin ateljé och sitt galleri i Krången, Gräsmyr.

Skapar detaljrika
bilder som är bra att sjunka in i

– "Det är ingen konkurrens mellan oss i Formstråket utan samarbetet ger oss ett mervärde i fler besök. Konkurrensen finns mot kedjorna i stan."

Ingela Berggren har butiken Pjöller Design i Håknäs

Sortimentet består till stor del av hennes egen produktion av luffarslöjd, trådkonst och tennarmband, men
också annat hantverk och konst för inredning och trädgård.

– "Formstråket betyder mycket. Som
hantverkare är man ofta ensam, men
genom det får man arbetskamrater
och det samlade utbudet lockar
kunder."

Mona Prestele driver Presteles trädgårdskafé
och logi i Hörnsjö.

Turistverksamhet med
övernattning, trädgårdskafé,
visningsträdgård, bageri och lite till.

– "Det är inte självklart att folk hittar till en butik på landsbygden, men samverkan
i Formstråket gjorde att jag vågade satsa på att bygga upp verksamheten här i
Hörnsjö."

Åbrånets Limousin, i Hörnsjö drivs av Roma Wilma
och Kent Lundström.

Producerar nötkött, har
en gårdsbutik och en
restaurang.

– "Som egenföretagare på landsbygden kan det kännas ensamt. Formstråket har gett oss arbetskamrater och det
är roligt att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål."

Text: Lars Ericson, länsstyrelsen i Västerbottens län
Foto: Privata

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!