Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hundar söker efter nytt hem

en grå hund

Länsstyrelsen i Norrbotten har omhändertagit tre hundar som vi nu omplacerar. Hundarna är en Alaskan Huskytik och två valpar av rastypen Kaukasisk Ovtjarka.

Tiken

En Alaskan Husky, tik, cirka 3 år gammal. Hon är snäll och trevlig, men tycker inte om alla andra hundar. Hon behöver få ett fint hem hos någon som kan ge henne härliga aktiviteter och mycket social samvaro.

Tiken säljs i befintligt skick, utan garantier. Hon är nyligen vaccinerad och undersökt av veterinär. Hon har en liten skada på en tand som veterinären bedömer inte kommer att utgöra något problem. Övriga tänder var i bra skick, med spår av tandsten. Hunden är id-märkt med microchip. Inget registreringsbevis (stamtavla) eller hundpass finns.

Priset är 6000 kronor.

 

en grå hund

Tiken är en Alaskan Husky och cirka 3 år gammal.

Valparna

Två valpar av rastypen Kaukasisk Ovtjarka (Kavkazskaja ovtjarka), en hanhund och en tik, cirka 14-16 veckor gamla. Valparna besiktades utan anmärkning. De hade vid besiktningen inga permanenta tänder, men alla mjölktänder fanns.

Valparna behöver få ett aktivt hem ute på landet hos en person med stor hundvana sedan tidigare. De kommer behöva en ägare med en tydlig och fast hand, som med klokt och konsekvent hundtänk kan ge valpen en omfattande socialisering med både människor och djur, så de får möjlighet att växa upp till hundindivider som väl passar in i samhället. Det är viktigt att även kunna ge valpen bra aktiviteter och mycket social samvaro.

Rasen Kaukasisk Ovtjarka (Kaukasisk herdehund) är enligt Svenska Kennelklubben (SKK) en typ av herdehund som ursprungligen har används för att vakta och försvara djur och hem. Enligt rasbeskrivningen är det en typ av hundras som har en utpräglad försvarsinstinkt och som är både mentalt och fysiskt stark samt mycket tålig. Hundar av denna rastyp kan vara misstänksamma och avvaktande mot främmande människor och mot andra djur. Rasen kräver därför tidig socialisering för att kunna anpassas till att bli en hundindivid som passar in i vårt moderna samhälle.

En vuxen hund av rastypen Kaukasisk herdehund kommer att bli en stor och kraftig hund. Enligt rasstandarden för Kavkazskaja ovtjarka blir en vuxen tik minst 62 cm i mankhöjd och en hanhund blir minst 65 cm, men de blir ofta större. Vikt för en vuxen hund är cirka 45–85 kg.

En hund av denna rastyp behöver bo lantligt då de kan vara ganska skälliga och högljudda. De kan inte bo i lägenhet eller i ett villa område. De behöver ett väl avgränsat revir, det vill säga en rejält inhägnad tomt. Det är mycket viktigt att tidigt se till att de får socialisera sig med både vuxna, barn, andra hundar och andra djur, om de ska fungera med dessa i ett senare skede. En hund av denna rastyp är ofta mycket svår ett omplacera när den är vuxen, då de inte gärna vill acceptera en ny ägare.

Valparna säljs i befintligt skick, utan garantier. De är nyligen vaccinerade och id-märkta med microchip. Inga registreringsbevis (stamtavla) eller hundpass finns.

Priset är 12 000 kronor.

 

Vid intresseanmälan

Om du är intresserad av att köpa någon av hundarna så ska du skriva ner ditt namn, adress, personnummer, telefonnummer, e-postadress och en kort beskrivning om dig själv och din ev. familj samt vilket liv du kan erbjuda hunden. Beskriv noga din tidigare hundvana, och hur du bor.

Intresserade köpare kommer att kontrolleras så att det inte föreligger några tidigare djurskyddsproblem eller beslut enligt lagen om tillsyn av hundar och katter.

Hunden överlåts i befintligt skick i enlighet med köplagen. En hund som säljs genom Länsstyrelsen kan inte återlämnas till Länsstyrelsen.

Tänk på att du som är intresserad köpare måste ha möjlighet att med kort varsel (inom några dagar) kunna åka och hämta hunden på uppstallningsplatsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen i Norrbottens läns omhändertagna hundar

ÅÅÅÅMMDD, YYYYMMDD

Ex. 0000Till denna e-post kommer en automatisk bekräftelse på din intresseanmälan
Intresserad av tik ca 3 år gammal.
Intresserad av tik ca 3 år gammal.

Intresserad av valp, tik.
Intresserad av valp, tik.

Intresserad av valp, hanhund.
Intresserad av valp, hanhund.


Exempelvis: möjlighet att vistas ute, rastgård, hundpassning vid arbete, hundvana med mera.

Kontakt