Skyddad natur i Norrbottens län

Under fliken Besök och upptäck kan du söka efter naturreservat, nationalparker och världsarv via sökfunktionen på startsidan.

Naturreservat

I Norrbottens län finns 417 naturreservat med värdefull natur. Besök dem gärna!

Sök efter besöksmål

Via sökfunktionen kan du söka bland Sveriges alla naturreservat och övriga skyddade områden som länsstyrelserna förvaltar (nationalparker, kulturreservat, byggnadsminnen, fornminnen och världsarv). Du kan filtrera sökningen på län och kommun. Du kan också söka genom att välja naturtyp eller vilken service som finns, eller söka via en karta. För Norrbottens län finns i nuläget endast naturreservat, nationalparker och världsarv sökbara.

Sök naturreservat, nationalpark eller världsarv

Nationalparker

I Norrbottens län finns åtta nationalparker. Fyra av dem förvaltas av Länsstyrelsen. Det är Abisko, Vadvetjåkka, Pieljekaise och Haparanda skärgård. De övriga fyra förvaltas av föreningen Laponiatjuottjudus. Det är Sarek, Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke, Padjelanta/Badjelánnda och Muddus/Muttos. Alla Sveriges nationalparker finns presenterade på webbplatsen sverigesnationalparker.se.

Bildspel om Norrbottens nationalparker

Vy över Torneträsk och Abisko nationalpark

Bildspelet Kronjuveler i norr - Norrbottens åtta nationalparker bjuder på en resa i ord och bild till nationalparkerna runt om i länet. Resan sträcker sig från höga fjäll, vidare till vidsträckta skogar och fram till havet i öster.

Följ med på en 15 minuter lång fascinerande och lärorik resa genom Norrbottens fantastiska nationalparker, från Vadvetjåkka och Abisko i norr till Padjelanta/Badjelánnda, Sarek, Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke och Muddus/Muttos i världsarvet Laponia, vidare till Pieljekaise i Arjeplogsfjällen och Haparanda skärgårds nationalpark i Bottenviken.

Bildspelet ser du via länken till Youtube nedan. Det finns även på engelska (Crown Jewels of the north) och tyska (Kronjuwelen im Norden).

Kontakt

Frågor om naturreservat eller nationalparker