Vuollerimravinerna
Vy från Luleälven över reservatet. Foto: Frédéric Forsmark/Länsstyrelsen Norrbotten
Vuollerimravinernas naturreservat består av ett varierat skogslandskap som sträcker sig längs Luleälvens branta sluttningar. Orådet utgörs av ett flertal djupt skurna bäckraviner vars skyddade och otillgängliga läge har utvecklat mycket höga naturvärden.
Ett varierat landskap
Vuollerimravinernas naturreservat karakteriseras främst utifrån det varierande landskapet med hänseende till bland annat topografi, markfuktighet och naturtyper. Här kan man som besökare finna allt ifrån örtrika granskogar med ett stort lövinslag till sumpskogar, lövbrännor, brandpåverkade tallskogar, bäckraviner och älvnipor. Områdets är även väldigt fascinerande ur ett geologiskt perspektiv, då flera nya raviner håller på att bildas i reservatet.
Vattnets nötande krafter
De branta sluttningarna och de många bäckraviner i reservatet är alla skapade av vattnets nötande kraft. Här har vattnet genom historien grävt sig ner i marken och konstruerat ett dramatiskt landskap med branta slutningar, älvnipor och djupt skurna bäckraviner, vilket har skapat förutsättningar för flera naturtyper och lokalmiljöer.
Bäckravinerna
Bäckravinerna i reservatet har under lång tid utgjort en brandrefug för störningskänsliga arter och naturvärdena i de djupa ravinerna och bäckdrågen är mycket höga. Här domineras skogen av örtrik och bördig granskog med relativt stort lövinslag i form av gråal, asp, björk, sälg och rönn.
Skogarna har här på grund av sitt otillgängliga läge fått utvecklas fritt genom naturliga störningar som ras och stormar. Bäckravinernas skyddade läge har på så sätt skapat förutsättningar för en stabil och fuktig lokalmiljö för flera sällsynta och hotade arter. Trådbrosklav och rynkskinn är några av de arter som trivs i de fuktiga bäckravinerna. Fältskiktet utgör en mångfald av växter som harsyra, röd trolldruva, strutbräken och tibast. På sina håll i de fuktigare partierna växer även den vackert gula lappranunkeln.
För vem passar reservatet
I reservatet finns en omarkerad stig i den västra delen av reservatet, men inga andra anläggningar för friluftsliv. Längs platåerna som binder samman bäckravinerna i området är skogen lättvandrad, men i de branta slutningarna och bäckravinerna kan det bitvis vara svårt att ta sig fram. Under sommaren och hösten erbjuder reservatet en rik flora av både kärlväxter och svampar för den nyfikne. Utöver det kan man även njuta av ett dramatiskt landskap med flera fina vyer över Luleälven.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
- tälta
- vandra
- plocka bär och matsvamp
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Bildades: 2024
Storlek: 4,37 kvadratkilometer
Kommun: Jokkmokk
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Reservatets västra delar nås enkelt genom att köra söderut från Vuollerim längst de allmänna vägarna 97 och 808. Områdets östra delar som ligger på andra sidan älven nås också enkelt genom att köra söderut från Vuollerim på väg 755. Här kan man även svänga av på en enskild skogsbilväg som ägs av SCA ca 2 km öster om Älvsbacka, dock är vägens skick i dagsläget okänt.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00