Tuohilehot
Naturreservatet ligger i ett ganska flackt landskap och består av olika skogstyper. Variationen av skogstyper i reservatet skapar livsmiljöer för flera olika svampar, växter och djur.

Tuohilehot. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Tuohilehot består till största delen av urskogslik gran- och barrblandskog som är ganska lövrikt med björk, sälg och asp. Skogen är på sina håll tät av stammar, flerskiktad och självgallrande. Andra delar av reservatet består av lövrik sumpskog blandat med värdefulla våtmarker. Rännilar, kallkällor och dråg finns här insprängda i den fuktiga skogsmarken.
Spår efter en skogsbrand kan urskiljas i form av gamla sotade stubbar som sticker upp ur mossan och på brandsår, så kallade brandljud, på enstaka träd. I hela reservatet finns det rikligt med död ved av lövträd i olika åldrar. Det finns även död ved av grova granar beväxta av flera hotade vedsvampar. Andra anmärkningsvärda arter i Tuohilehot är exempelvis örten röd trolldruva och den karaktäristiskt anisdoftande dofttickan som kan hittas på gamla sälgar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Pajala
Bildat år: 2009
Storlek: 1 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Telefon 010-225 50 00
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.