Rosfors bruk
Rosfors är en gammal bruksmiljö som ligger som en ljus, grönskande oas, omgiven av mörka barrskogar. Här kan du promenera genom odlingsmarker, alléer och skogar. För att underlätta för besökare finns en anlagd strövstig och cirka en kilometer lång ringväg. Lätt för även de minsta att ta sig runt.

Rosfors bruk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Unik historik
I början av 1830-talet upptäcktes att det fanns järnmalm i berggrunden i Rosfors. År 1838 15 bönder och arbetare från bygden ett gruvbolag. I början tillverkade bruket enbart tackjärn. Med tiden tillkom gjuteri och mekanisk verkstad, så de kunde tillverka grytor, pannor, järnspisar med mera. En såg och en kvarn byggdes för att bruket skulle vara självförsörjande på trävaror och mjöl. Bruket drevs ända fram till 1940. Då förstördes sågverket och dammen vid ett ras. Masugnen har rekonstruerats men av hyttan, smedjan, kolhuset och sågen finns endast grunder och fundament kvar.
Ett levande odlingslandskap
Runt bruket fanns goda åker- och betesmarker som nyttjades till brukets djur. Än idag är dalgången ett levande odlingslandskap med betesmarker och slåttermarker. På odlingsmarkerna står ladorna samlade fyra och fyra. Grupperingen är ovanlig för länet.
Djur i Rosfors bruk under alla årstider
Miljön kring ån - åker, ängsmark och skog är rik på fåglar och växter. Storspoven flöjtar över odlingsmarken. Trastar, sångare och den purpurröda rosenfinken håller sångkör i trädkronorna. På våren blommar kabblekan. På vintern syns strömstaren dyka och fånga småkryp i det strömmande vattnet. I ån finns även chans att se både bäver och utter, eller åtminstone spåren av dem.

Odlingslandskap i Rosfors Bruk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld på anvisad plats
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv eller kulturminnen. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Piteå
Bildat år: 1997
Storlek: 0,4 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Telefon 010-225 50 00
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.