Hemberget-Rönsjärv

I nordöstra delarna av Överkalix kommun ligger naturreservatet Hemberget-Rönsjärv.  Här väntar högresta, lövrika skogar med en växtkraft som gör träden grova och ståtliga. Örtrika myrar och artrika miljöer möter den som bestämmer sig för att besöka denna skogliga pärla. Är du nyfiken på arter är det ett plus, det finns nämligen gott om den varan i Hemberget-Rönsjärv!

Gammelskog med hänglavar och död ved

Hemberget-Rönsjärv. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

En salig blandning

I reservatet väntar dig en ålderstigen naturskog med gamla granar under vars kjolar du kan leta svampen gammelgransskål. Den är pytteliten och du måste gå nära stammen för att se skålsvampen som närmast liknar en kaffeböna. Låt lukterna guida dig, kanske fångar du upp en doft av anis, lakrits eller mandelkubb? Då är den vita dofttickan inte långt borta. Leta efter den på sälgar där den oftast sitter. På sälgarna kan du också få se den klargröna, ja nästan ärtgröna lunglaven som med sitt frodiga växtsätt gör skogen trolsk.

Om du dristar dig till ett besök i den fuktiga gransumpskogen i reservatets sydvästra delar kan du spana efter den exklusiva trådbrosklaven som du ser på bilden ovan. Det är en gulvit till gråvit hänglav, som kan bli mer än en halv meter lång.

Koraller i skogen

Även på liggande, döda aspar kan det finnas intressanta arter - koralltaggsvampen till exempel. Den vita, koralliknande svampen är riktigt uppseendeväckande och tjusig där den växer. Kika även efter den sällsynta finporingen, den sitter också på döda, fallna aspstammar.

Den enes död är den andres bröd

Det stämmer bra in i naturskogens värld där döende träd utnyttjas av svampar, insekter och fåglar. När ett träd har dött och står kvar eller faller till marken är det dags för andra arter att ta vid. Där parasitsvampen harticka rötar och dödar en gammal gran kan rosentickan sedan finna livsrum på den fallna granstammen genom att bryta ned veden.

Hästmyror och insektslarver lever farligt i reservatets skogar. Vår största hackspett spillkråkan huserar nämligen här och den älskar hästmyror och larver. Det är en högljudd fågel som kan höras året om och när den hackar i träd åstadkommer den en kraftig trumvirvel som hörs på långa vägar.

Med mycket att se, känna, höra och lukta så välkomnar vi dig ut i naturen!

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar  

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!  

Serviceinformation

Kontakt

Frågor om naturreservat eller nationalparker


Fakta

Kommun: Överkalix

Bildades: 2016

Storlek: cirka 2 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Övrig information: Inga iordningställda stigar eller rastplatser finns tillgängliga i reservatet