Vind i kombination med snöfall på kalfjället i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Mossavikberget

Sjö omgiven av skog

Vy över Grundträsket i Mossavikbergets naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Redo för ett besök i Mossavikberget? Det är ingen dum idé att styra kosan hit, så länge du är beredd på att klättra över en del stock och sten. Du bjuds på fina vyer och en varierande natur. I reservatet ingår två bergstoppar, en myr och tacksamt nog en fin del av sjön Grundträsket, där du kan vila benen och äta din matsäck.

Reservatet passar den som är van att färdas och ta sig fram i skogen. Terrängen kan vara brant och stenig med fallna stockar här och där, är ni en familj med äldre barn som är vana att vandra kan detta något äventyrliga utflyktsmål passa er.

Spinkiga tallar har också ett värde

Visst kan en tall vara både spinkig och gammal. Det har man inte alltid vetat men idag vet vi att denna så kallade stavatallskog är mycket värdefull och även skvallrar om tiden innan. Vid ett besök i naturreservatet Mossavikberget kan den äventyrlige försöka bemästra de blockiga bergsbranterna där denna stavatallskog växer.

Långt tillbaka i tiden härjade en skogsbrand i reservatet och efter branden växte dessa smala tallar upp tätt intill varann. Det som händer i en tät stavatallskog är att det blir konkurrens om framförallt ljuset och skogen börjar självgallra - de svagaste träden som förlorar kampen om ljus och näring dör. Därför är det också mycket död ved här som gillas av arterna.

Hedra våra gamlingar

Här och var står ståtliga gamla tallar kvar. Tack vare sin tjocka bark har de lyckats överleva de bränder som dragit fram här under åren. Längst ner på stammen syns brandljud. Det är öppna sår i barken som brandens heta lågor lämnat efter sig. Vissa av tallarna - som vi får lov att kalla gamlingar - är upp emot 350 år och borde vinna bragdguld för att ha besegrat upp till tre skogsbränder under sitt långa liv. Varför inte ta en paus under din strapats i de branta sluttningarna? Stanna till vid en av dessa gamla tallar och låt dig fascineras över dess höga ålder. Tänk på vilka tider tallen varit med om! Och vem kan ha passerat här för 350 år sedan och sett tallen som en liten planta?

Vad du kan uppleva i Mossavikberget

Självklart finns det fina arter här, vad kan man annars vänta sig av ett reservat som detta? Ofta är svampar som sitter på fallna trädstammar en bra ledtråd på hur fin en skog egentligen är och det är därför vi ofta ger exempel på just vedlevande svampar när vi nämner arter av intresse. Några tips för den intresserade: här har svamparna gräddporing, fläckporing och tallticka hittats. Även den oboy-färgade dvärgbägarlaven finns här men kan vara svår att artbestämma.

Spår efter den kräsna skalbaggen reliktbock har spanats på tall här i reservatet. Hittar man den så kan du vara säker på att du är på besök i en riktigt fin skog! På fågelfronten kan vi nämna tretåig hackspett, men lyssna och spana gärna efter andra fågelarter och tipsa oss om du ser något spännande!

Vill du ta fikapaus vid vattnet kan du ta dig ner till den lilla våtmarken nedanför berget.Här ligger även sjön Grundträsket. Gör du ett besök på våren kan du förundras över hur sjön översvämmar den intilliggande skogen och rester av vass vittnar om att vattnet brukar nå hela 30 meter in i den omkringliggande skogen. Blir du trött på tallskog finns det ett parti i svackan mellan de två bergen där det växer en frodig gran-lövblandskog. Här ståtar många grova aspar, björkar och sälgar.

Tallskog med täta smala stammar

Stavatallskogen. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Boden

Bildat år: 2016

Storlek: 2,3 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 41 kilometer från Niemisel. Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet från allmän väg är från sydöst via Gunnarsbyn och Valvträsk för att sedan svänga höger cirka 1,5 kilometer efter Aspliden och därifrån följa skogsbilväg. Skogsbilvägen delar sig på flera ställen och det är bra att ta med en karta. Vägens skick är i nuläget okänt.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss