Likskär
Naturreservatet Likskär är ett vackert skärgårdslandskap med 25 öar och många mindre skär. Hit kan du åka för att vandra, skåda fågel och sommartid njuta av ett dopp från sandstranden.

På Likskär finns labyrinter och andra spännande spår från forntida människor. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Ge dig iväg på vandring
Ön Getskär-Renskär är den största ön i reservatet. I Getskärsviken på ön finns en gästhamn och en övernattningsstuga för uthyrning. En handikappvänlig spångad gång leder från hamnen fram till stugan. Alldeles intill hamnen breder en fin sandstrand ut sig. Information om hyra av stugan får du från Kalix kommun. Från hamnen utgår en vandringsled som tar dig på en spännande vandring över ön genom dessa granskogar, över klapperstensfälten, förbi havtornssnåren och runt det gamla fiskeläget.
Ta med kikaren och spana fågel
Likskär har ett mycket rikt fågelliv, förmodligen det rikaste i Kalix skärgård. Håll ögonen öppna för den brunspräckliga dalripan när du vandrar genom riset i granskogen. Vid stranden lever roskarlen. Det är en mindre svart-och vitbrokig vadarfågel som spatserar runt längs stränderna och med sin näbb vänder på stenar för att hitta insekter och blötdjur som den gärna stoppar i sig.

Stenstränder och strandskog i Likskärs naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Från havsbotten till trolsk granskog
Öarna inom Likskärs naturreservat är allt ifrån unga, steniga skär som nyligt rest sig ur havet till gamla öar med trolska granskogar på. Landhöjningen efter den senaste istiden är idag ungefär 85 centimeter på hundra år i Norrbottens kustområde. På de yngre öarna har barrskogen ännu inte börjat växa. På de öar som inte är helt kala växer gles strandskog med gråal, viden och havtorn.
På flera av öarna finns det klapperstensfält som du kan vandra över. De bildas när öarna stiger ur havet och svallas av vågorna. De stenarna du kliver över låg alltså en gång i tiden på havets botten. En kan undra hur det kommer att se ut på öarna om några hundra år till?

Havtornens taggiga buskar har orangea, c-vitaminrika bär. Foto: Josefine Strand/Länsstyrelsen Norrbotten
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta på anvisade platser
- vandra
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- fiska i enlighet med gällande lagar
Jakt och snöskoterkörning är förbjudet i reservatet. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
På öarna i östra delen av reservatet råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna.
Serviceinformation
-
Bad/badplats
-
Eldplats
-
Informationstavla
-
Rast-/övernattningsstuga
-
Torrdass
-
Vandringsled
Fakta
Kommun: Kalix
Bildat år: 1969
Storlek: 25 kvadratkilometer varav 2 kvadratkilometer land
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.