Anderviksravinerna

För dig som är biologiskt intresserad är Anderviksravinerna en riktig pärla! Med ett par rejäla stövlar, en kaffetermos och en flora är du redo att utforska detta 3 kilometer långa ravinområde längs Luleälven.

Barrskog i kvällssol på brant sluttning

Anderviksravinerna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Det älvnära läget i brant sydsluttning skapar gynnsamma förhållanden för många sällsynta arter. I ravinerna kan du hitta arter som vanligtvis inte finns så långt norrut. Besöker du detta reservat bör du dock vara beredd på att landskapet är kuperat och bitvis svårvandrat. Med det i bakhuvudet är Anderviksravinerna ett mycket spännande utflyktsmål om du vill studera nya och ovanliga arter.

Se upp för ras

Även fast skogen i ravinerna i stort sett är opåverkad av oss människor förändras landskapet kontinuerligt genom ras och skred i de branta sluttningarna. Den senaste ravinen bildades så sent som för 10-15 år sedan efter en mycket regnig och blöt sommar. Vem vet när nästa ravin bildas!

Ravin med rasade träd

Andersviksravinerna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Blomman från Lappland

I sumpskogarna och bäckdrågen ovan ravinerna växer lappranunkeln. I juli kan du skåda denna vackra och lågväxta gula blomma. Lappranunkeln trivs på blötare marker. Anderviksravinerna ligger precis inom gränsen för landskapet Lappland, vilket är passande när det latinska artnamnet för lappranunkel betyder just 'från Lappland'.

Ingen bomb

..bara en murkla! Bombmurklan är en av arterna som trivs i ravinerna. Så det är bäst att vara varsam med var du sätter fötterna. Förutom murklan är ravinerna hem för många andra arter. Här växer till exempel den sällsynta röda trolldruvan, vars bär lyser vackert rött på hösten. Men se upp för bären är giftiga! På granarna i ravinerna kan du också skåda trådbrosklaven som precis som den röda trolldruvan har minskat kraftigt på grund av att produktiva granskogar avverkats. I ravinerna lever dessa arter dock ett skyddat liv. De högresta granarna och vattnet som ständigt flödar gör att ravinerna blir ett fuktigt och skyddat mecka som sprudlar av liv.

Svampen bombmurkla

Bombmurkla. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är bland annat tillåtet att:

  • tälta
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Serviceinformation

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark

Länsstyrelsen i Norrbottens län

Fakta

Kommun: Jokkmokk

Bildat år: 2017

Storlek: 1,1 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000