Granlandet
Granlandet är ett av de större väglösa områdena i Norrbottens skogsland. Här har den urskogslika skogen förblivit orörd av skogsbruket. Området består av hela 27000 hektar orörd skog, där fåglar, djur och växter får leva och naturen ha sin gång, år efter år.

Gammelskog i Granlandet. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Det finns inte många spår efter människans framfart i Granlandet, men här och där kan du se spår av forntida rengärden, kåtor och offerplatser. Än idag erbjuder de lavrika skogarna bra renbete. Många hotade arter lever här som alla är beroende av gammal skog: rosenticka, lappticka, rynkskinn och många lavar. Här finns de flesta av gammelskogens däggdjur och ett rikt fågelliv med tjäder, ripa, ugglor, hackspettar och myrfåglar.
Inte ens de större vattendragen har exploaterats av människan. Flottningen var troligen för besvärlig i de grunda och steniga åarna. Ändå har människor funnits här i långa tider. Förutom renskötsel har nybyggare slagit myrarna för att få foder. Härkmyran slogs ända in på 1960-talet. Några sjöar dikades ut och sänktes för att skapa mera fodermark.
Det finns ett tiotal olika myrtyper i området. Många är blöta och svårframkomliga. Landskapet är småkulligt med enstaka högre berg. Kissalaki är det högsta berget, cirka 490 meter högt. Ett par åsar löper genom norra delen av Granlandet.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
-
Informationstavla
-
Vandringsled
Fakta
Kommun: Gällivare
Bildat år: 1997
Storlek: 272 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.