Risk för skogsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Bälingeberget

Skidåkare i en snöig skog.

Skidåkning på Bälingeberget. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Att Bälingeberget är ett av Luleås populäraste utflyktsmål är inte så konstigt. Det ligger endast 15 kilometer från centrala Luleå och här finns stigar, eldplatser och vacker utsikt.

Ett klapperstensfält.

Klapperstensfältet på Bälingeberget är vidsträckt. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.

Bälingeberget ligger nära centrala Luleå och är lättillgängligt för de flesta. Har du inte vandrat upp på det 139 meter höga berget än - gör det! Från toppen har du en vacker utsikt över Luleälvens levande landskap.

Det finns en informationstavla och ett dass vid parkeringsplatsen och härifrån går en stig upp på berget. Längre upp delar stigen upp sig i olika slingor. Uppe på berget finns en rastplats med två eldstäder. Vid några av de andra stigarna finns det några mindre eldplatser. Ladda gärna ner vår app i din mobil för att se alla stigar och anordningar i området.

Norrbottens Naturkarta

Det var en gång för 9 000 år sen…

Då smälte den massiva inlandsisen och ett hav bredde ut sig. Havsytan var 230 meter högre än idag, och nådde ända till Vuollerim. Med tiden lättade trycket på jordskorpan och landmassorna började stiga upp ur havet. Bälingeberget var en ö i dåtidens skärgård. Årtusendena passerade och ön växte, samtidigt som den nöttes av havets vågor. Än idag syns det att berget har utsatts för havsstormar. Kalspolade hällar och vidsträckta fält av klappersten och svallgrus skvallrar om bergets ursprung. Här finns också strandvallar och grottor som har formats av havet.

Eldstad med bänkar

En av grillplatserna på toppen av Bälingeberget.

Växter på berget

På berget har 217 arter kärlväxter hittats. Bergets hjässa kläds av hällmarkstallar. De trevar sig fram med sina rötter för att få fäste där det knappt finns någon jord.

På klapperstensfälten är det svårt för de flesta växter att överleva, men det finns de som klarar sig bra: snölav, islandslav och hela världskartor av grön kartlav växer på stenarna. Längre ner på sluttningarna växer gran och vårtbjörk. På marken finns gott om blåbärsris och där det finns bördigare jordar frodas gamla granar och resliga aspar.

Arternas fristad

Efter en lång vinter vaknar reservatet till liv igen på våren. Knoppar spricker och hägg, tibast och liljekonvalj blommar i vitt och lila. Det är gott om fallna trädstammar och annan död ved i skogen. Här festas det dag som natt när både insekter och svampar kalasar på sin favoritmat. För reservatets kräsnare invånare: ullticka, liten aspgelélav och stiftgelélav, är Bälingeberget en fristad.

Livat i holken

För besökare känns Bälingeberget som ett vildmarksområde, men du är aldrig ensam. Skogsfåglar kan bullra upp framför dig och en järpe kan sitta och vissla på en grankvist. I en skogsdunge kan en älgko med kalv stå och beta. Vandrar du fram i nysnö avslöjar spåren att både ekorre, skogshare och mård trivs i gammelskogen. På vårvintern hoar ugglor och sparvugglan flyttar in i spillkråkans efterlämnade bohål. Och vårmorgnar ljuder småfågelsången från bofinkar, lövsångare, rödstjärtar, flugsnappare och trastar.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • elda på anvisad plats
  • plocka bär och matsvamp
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.

Det är inte tillåtet att köra snöskoter i området eller att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förTorrdass Torrdass

Fakta

Kommun: Luleå

Bildat år: 1967, reviderad 2004

Storlek: 2,8 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Bälingeberget ligger 15 kilometer väster om Luleå. Från Luleå följer man vägen på Luleälvens sydvästra sida, genom Bergnäset och Gäddvik. I närheten av byn Bälinge finns vägskyltning till Bälingebergets naturreservat. Från Boden går en väg genom Unbyn och Södra Sunderbyn till Bälinge.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss