Skarjak

Här kan du njuta av gammelskogar, orördhet, berg och vackra vyer. Om vintern kan du åka skidor bland snötyngda granar och om sommaren kan din fikastund förgyllas av lavskrikans sällskap. Reservatet har inga iordningställda anläggningar eller stigar. 

Naturreservatet Skarjak är ett nästan 900 ha stort ur- och naturskogsområde. Det ligger 20 kilometer sydväst om Arjeplog. Skarjak ligger till stor del ovan gränsen för fjällnära skog, men trots det är skogen här relativt produktiv. Detta beror troligen på att näringsämnen följer med det vatten som rinner i marken längs de långa sluttningarna och kommer träden till nytta.

Gamla träd - poppis bland arterna

På de gamla träden och lågorna förekommer en rik flora av arter som är beroende av gammelskogar som de i Skarjak. Här lever hitta sällsynta arter som gräddporing, kristallticka och ostticka. Så passa på att titta lite extra noga när du passerar ett dött träd som fallit omkull. Här är det mer livat än en kan tro!

Flera toppar

Stuor-Skarjak och Krájjá är två av reservatets bergstoppar som når över 600 meter över havet medan Lill-Skarjak når uppåt 550 meter över havet. Varför inte passa på att uppleva både vild natur och samla höjdmeter i benen genom att besöka alla tre topparna i reservatet?

Utsikt över barrskog och sjöar

Skarjak. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Fikasällskap

Gammelskogens egna fåglar trivs här! Kanske får du fikasällskap av de orädda lavskrikorna som gärna vill bli bjudna på en munsbit. Du kan också lyssna och spana efter tretåig hackspett. Den har lämnat flera spår efter sig i naturreservatet, till exempel de karakteristiska ringhacken på en del granstammar.

Granstam med långa rader av hackade små hål.

Spår efter hack av tretåig hackspett. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
• tälta
• göra upp eld, använd löst liggande kvistar och grenar och anlägg ingen eldstad
• plocka bär och matsvamp
• köra snöskoter på väl snötäckt mark
• fiska och jaga i enlighet med gällande lagar 

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen! 

Serviceinformation

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark

Länsstyrelsen i Norrbottens län

Fakta

Kommun: Arjeplog

Bildat år: 2019

Storlek: 9 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Tips!

Ladda gärna ner vår mobil-app Norrbottens Naturkarta Öppnas i nytt fönster.. Där finns alla statliga leder och skyddad natur i länet. Laddar du ner appen off-line kan du se var du är på kartan även utan täckning.