Aktuellt i fjällen

Här finns aktuell information om sådant som berör det statliga ledsystemet i Norrbottens fjällvärld. Vill du prenumerera på sidan och få e-post när nyheter läggs ut kan du anmäla din mejladress längre ner på sidan.

Påsktider och vårvinter 2021 i Norrbottensfjällen

Nu är det en härlig tid att vistas i fjällen. Tänk på att alltid kolla lavin- och väderprognoser innan du ger dig ut. Det har rapporterats om ovanligt dåliga isar på flera håll så var extra försiktig och ge dig inte ut om du inte är säker på att isen håller. Isarnas skick kan variera stort med varierande temperatur, till exempel mellan kallare nätter och varmare dagar. Om du kör skoter i ett område med sämre snötäcke är det viktigt att se upp för uppstickande stenar längs lederna. I år har det också rapporterats om problem med översnöade, öppna bäckar som normalt är frusna. Var försiktig och ta inga onödiga risker, särskilt inte i dessa tider när vården redan är hårt belastad.

Ha en skön, säker och smittfri påsk och vårvinter!

Kiruna fjällsäkerhetskommittélänk till annan webbplats

Gällivare fjällsäkerhetskommittélänk till annan webbplats

Jokkmokks fjällsäkerhetskommittélänk till annan webbplats

Arjeplogs fjällsäkerhetskommitté länk till annan webbplats

Information från issäkerhetsrådetlänk till annan webbplats

Information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB om issäkerhet på Dinsakerhet.se länk till annan webbplats

 

Lavin-Adolfström

Lavin på fjället Tjeäksá nära Adolfström.

 • Håll dig uppdaterad om lavinfaran
  På webbplatsen lavinprognoser.se publiceras dagliga bedömningar av lavinfaran i de svenska fjällen. För Norrbotten finns det bedömningar för Abisko/Riksgränsenfjällen och för Kebnekaisefjällen. Syftet med prognoserna är att ge underlag för säkrare beslut till fjälls och undvika onödiga faror. Nya prognoser publiceras varje dag kl. 17.30 fram till mitten av maj.
  Lavinprognoser.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • 19 mars 2021: Fortsatt risk för laviner i Arjeplogsfjällen
  Länsstyrelsens naturbevakare rapporterar att de under veckan har sett stora laviner och snöras i Arjeplogsfjällen. Förra veckan (vecka 10) gick det en lavin på fjället Tjeäksá (se bild) nära Adolfström. Risken för laviner finns fortfarande kvar i närheten av branta sluttningar.

 • De statliga vinterlederna i Norrbottensfjällen
  De statliga, kryssmarkerade vinterlederna i Norrbottens fjällområden underhålls under vintern. Ledsträckor över frusna isar och längs partier där kryssmarkeringar har snöat över markeras med sälgpinnar. Det sker från slutet av februari till slutet av april beroende på förhållanden. Länsstyrelsen förvaltar totalt 110 mil vinterleder.

  18 mars 2021: Nu är samtliga statliga vinterleder i länet grundruskade. Det vill säga även de leder som räknas upp nedan. Dessa leder har ruskats lite senare än normalt, eftersom vinterns förhållandena har varit besvärliga. Hård vind, stora mängder snö i vissa områden och öppna bäckar har försvårat årets underhållsarbete.

  Kirunafjällen
  Katterjåkk-Unna Allakas (BD 23), KLAR
  Låktajåkka station -Låktatjåkko Fjällstation (BD 18), KLAR

  Arjeplogsfjällen
  Silvervägen-Guijaure (BD 83), KLAR
  Guijaure-Verdejaure (BD 84), KLAR
  Ruonekjåkkå - Laisstugan – Nasafjället (BD 85), KLAR

  Snödjupet skiljer sig mycket i olika delar av länet. Ju längre västerut man kommer i fjällkedjan, desto mindre snö. Tänk på att det finns sten efter lederna som kan göra skada, särskilt för skoteråkare. Det finns även översnöade, öppna bäckar längs ledsystemet. På vissa ställen förekommer mycket vatten ovanpå jokk- och älvisar. Ta det försiktigt!

  Arbetet med de statliga fjällederna fortsätter under säsongen. Fjällbesökare ska vara medvetna om att hård vind och oväder kan orsaka brister i ledsystemet som kan ta tid att åtgärda, även under säsong. Färd på isar kan innebära en särskild risk. En rekommendation är att alltid ha med karta och kompass/GPS samt annan säkerhetsutrustning. Träna också på att använda utrustningen innan olyckan är framme.
  Fjällsäkerhetsrådetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Motortrafik i naturen (intern länk)öppnas i nytt fönster
  Leder i fjällen (Naturvårdsverket)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Lavinprognoser.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Den statliga isleden mellan Ritsem och Änonjalme är öppen
  Leden över Akkajaure är öppen 28 februari-3 maj under förutsättning att isförhållandena tillåter det. Isens tjocklek bra med mer än 50 cm kärnis längs hela sträckan. Ledträckan är markerad med dubbla röda markeringskäppar på båda sidor av leden. Käpparna står med cirka 40 meters avstånd. Vid nedfarterna finns det informationstavlor där minsta istjocklek vid senaste mätningen anges. Undersökningarna genomförs veckovis. Det är Länsstyrelsen som ansvarar för underhåll, mätningsarbeten samt nedtagning av markeringar vid stängning.
Rapporter

Kontakta gärna Länsstyrelsen om du hittar något fel på en led eller på en anordning vid en led.

E-post: statligaleder.norrbotten@lansstyrelsen.se

Du kan även rapportera via vår app Norrbottens Naturkarta.
Information om Naturkartan

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress här om du vill få ett meddelande när det publiceras en nyhet under "Aktuellt i fjällen".

Hantera prenumeration

Kontakt