Aktuellt i fjällen

Här finns aktuell information om sådant som berör det statliga ledsystemet i Norrbottens fjällvärld. Vill du prenumerera på sidan och få e-post när nyheter läggs ut så anmäler du din epost-adress längre ner på den här sidan.

 • 26 juni: Nu är roddbåtarna utlagda vid roddlederna längs Kungsleden
  Roddlederna finns vid Sitojaure- Svine, Aktse-Laidaure och Kapellströmmarna, fem kilometer från Jäckvik. Båtarna tas upp för vintern innan isläggning, dock senast 25 september. Kom ihåg att det alltid måste finnas en båt på varje sida om vattnet om du använder båtarna. Det kan innebära att rodden måste göras tre gånger. Ro inte över de längre roddlederna om det är dåligt väder och hård vind . Ofta kan det vara lugnare vid stranden men blåsa mer ute på vattnet. Vid Sitojaure och Laidaure finns det kommersiell båttrafik som ett alternativ till egen rodd. Mer information om båtar i fjällen finns hos Svenska Turistföreningen. Även båtarna i Dievssajávri är utlagda. Läs mer om det på världsarvet Laponias webb.
  Båtar i fjällen 2020 (Svenska Turistföreningen)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Båtarna i Dievssajávri utlagda (Laponia.nu) länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

 • 9 juni: Båtar i fjällen 2020
  Länsstyrelsen kommer inom kort placera ut roddbåtarna vid de roddleder som finns, målet är att båtarna ska vara på plats vid midsommar eller senast 1 juli, som vanligt.

  Svenska Turistföreningen (STF) har sammanställt information om övrig båttrafik i fjällen, med priser och turlistor med mera.
  Mer om de fyra roddlederna längs Kungsleden (intern länk)öppnas i nytt fönster
  Om båtar och båttrafik i fjällen (Svenska Turistföreningen) länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • 18 maj
  Gällivare fjällsäkerhetskommitté varnar för flera farliga platser längs Lihtijohka samt i området mellan Autajaure och leden Sitasjaure - Hukejaure. Var noga med att följa de statliga lederna.

Karta som visar området med farliga gropar i Ritsemfjällen, se ovan.

 • 8 maj
  Den statliga isleden mellan Ritsem och Änonjalme på sjön Akkajaure är stängd sedan fredag den 8 maj kl. 18.00. Information om att isleden är stängd finns på nerfarterna mot leden.
 • 27 april
  Isleden mellan Ritsem och Änonjalme på sjön Akkajaure är fortfarande öppen. Om isförhållandena tillåter kommer leden att vara öppen till och med den 2 maj. Information om stängning kommer att finnas på nerfarterna mot leden och publiceras på den här sidan. Länsstyrelsen har ansvar för isledens ledmarkeringar, underhåll och mätningen av istjocklek.

 • 27 april
  Den statliga skoterleden Miekak-Västerfjäll är mycket dålig och bitvis inte farbar på grund av blidväder. Det är också mycket vatten längs leden enligt Länsstyrelsens naturbevakare.

 • 23 april
  Den statliga skoterleden mellan Mavas och Miekak i Arjeplogs kommun är inte längre farbar. Isarna på vattendragen uppströms Miekak håller på att gå upp.

 • 21 april
Tarradalen är inte längre farbar för skotertrafik då älven har skurit upp på två ställen.Markeringarna av isleden vid Tjaktjajaure tas bort för säsongen onsdag den 22 april.Naturum Abisko har nu stängt för säsongen. Tack till alla som har besökt oss och välkommen åter!

Information om naturum Abisko.öppnas i nytt fönster

 • 20 april
  STF har nu stängt sina fjällstationer för vintersäsongen. Det har också lett till att Naturvårdsverket idag avslutar lavinprognoserna i Kebnekaisefjällen. Bedömningen är att behovet har minskat i och med att mycket få människor kommer vistas i området och genomföra aktiviteter i brant terräng. För övriga prognosområden kommer säsongen med lavinprognoser fullföljas som planerat.

 • 19 april
  Många broar längs de statliga lederna är igensnöade med metervis med drivsnö. Länsstyrelesens naturbevakare gör allt vad de kan för att upptäcka och åtgärda igensnöade broar. Kontakta gärna Länsstyrelsen om du hittar något fel, gärna via inrapportering via vår app Naturkartan.
  Information om Naturkartanöppnas i nytt fönster

 • 9 april
  Fortsatt hög lavinfara i fjällen även under torsdagen. Lavinvarningarna i Abisko- och Kebnekaisefjällen sänkt från 4 till 3 på den femgradiga skalan. Länsstyrelsens naturbevakare rapporterar även om ökad lavinfara i Arjeplogs- och Jokkmokksfjällen. Se länk till mer information på lavinprognoser.se nedan.

 • 8 april
  Stor lavinfara i fjällen kring Abisko - Riksgränsen och Kebnekaise under onsdagen den 8 april.
  Lavinprognoser.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • 7 april
  Fjällsäkerhetsrådet har i samverkan med flera aktörer gått ut med generella råd till dig som planerar att vistas i fjällen i påsk. Länsstyrelsen Norrbotten påminner om att vind- och rastskydd efter lederna är öppna men endast ska användas i nödsituationer, det vill säga i händelse av olycka eller vid hårt fjällväder.
  Viktig information om läget i fjällen under påsk och i samband med corona-pandeminlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • 26 mars
  STF stänger sina fjällstugor längs lederna från och med 30 mars och resten av vintersäsongen, med anledning av Corona-viruset. Endast nödutrymmena kommer att vara öppna. Fjällstationerna i Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta kommer dock vara fortsatt öppna. Om du färdas längs de statliga vinterlederna kan du alltså inte bo i STF:s stugor från och med måndag 30 mars.
  Svenska Turistföreningen stänger alla sina fjällstugor.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • 28 februari
  Nästan samtliga isöverfarter längs de statliga fjällederna är nu markerade med ruskor. Isöverfarterna längs lederna i Laisdalen ruskas vecka 10 och arbete pågår på lederna Årosjokk-Rautas samt Nikkaluokta-Tjuånajokk, Kiruna kommun.

  Islederna vid Ritsem och Tjaktjajaure kontrolleras varje vecka och stängs av när de bedöms farliga att färdas på.
 • 28 februari
  Prenumerera gärna på denna sida, se längre ner! Då får du e-post när det sker uppdateringar.
 • 23 maj 2019:
  En bro över Gorsajohka är borttagen. Mer information hittar du här.

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress här om du vill få ett meddelande när det publiceras en nyhet under "Aktuellt i fjällen".

Hantera prenumeration

Kontakt