Länsstyrelsens stugor och andra anläggningar sommaren 2020

Naturvistelse och friluftsliv är hälsosamt och får oss att må bra. Under den pågående corona-pandemin är det viktigt att alla besökare tar eget ansvar och följer de riktlinjer som gäller – även ute i naturen. Här får du information om vad som gäller för Länsstyrelsens i Norrbotten anläggningar i sommar.

Raststugor längs fjälleder

Länsstyrelsens raststugor längs det statliga ledsystemet i fjällen fyller en viktig funktion för fjällsäkerheten och kommer därför fortsätta att vara öppna i sommar. Raststugorna fungerar som nödstugor och vi rekommenderar att besökare endast nyttjar dem när nöden verkligen kräver. Informationsaffischer påminner besökare om gällande riktlinjer och att endast ett sällskap åt gången bör använda raststugan.

Anläggningar i skyddad natur

Dass, raststugor, vindskydd och eldplatser längs leder och i naturreservat och nationalparker kommer vara öppna då även de fyller en viktig funktion för säkerheten och tillgängligheten. Information kommer sättas upp på så många ställen som möjligt för att påminna om gällande riktlinjer och uppmana alla att hålla avstånd.

Selets herrgård och bastun på Sandskär och Likskär stängs

Herrgården i Selets bruk kommer att hållas stängd och inte hyras ut i år. Detsamma gäller den allmänna bastun på Sandskär i Haparanda skärgårds nationalpark och den allmänna bastun på Renskär (Likskärs naturreservat) i Kalix kommun.

Kulturreservaten Hanhinvittiko och Gallejaur

Det går bra att besöka kulturreservaten även i år, men guidningar och övriga aktiviteter är begränsade. Aktuell information finns på reservatens webbplatser.

Hanhinvittiko fäbodvall (hanhivittiko.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gallejaur kulturreservat (gallejaur.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ute-öppet på naturum

Naturum Abisko i Abisko nationalpark öppnar 18 juni och kommer då bedriva all verksamhet utomhus. Följ gärna naturum Abisko på Facebook för aktuell information.

Övernattningsstugor

Länsstyrelsens fåtal uthyrningsstugor går att hyra och låna även i år (utom Selets herrgård). Stugorna städas endast av gästerna själva. Städa både före och efter ditt besök. Endast stugor med nyckel kan bokas i förväg. Öppna stugor kan vara upptagna av andra sällskap så ta gärna med tält för att inte behöva dela.

Alla STF:s stugor i fjällen kräver i år förbokning.

Tips och råd inför din utflykt under pandemin

 • Tänk på att aldrig ge dig av ut om du har symptom på sjukdom.
 • Gör hellre dagsturer än långturer, då är det närmare hem ifall du blir sjuk.
 • Ta med dig handsprit eller tvål så du kan hålla god handhygien även när du är ute.
 • Besök gärna de mindre kända naturreservaten där risken för trängsel är mindre.
 • Med appen Norrbottens Naturkarta får du hjälp att utforska nya områden nära dig. Om du laddar ner appen har du all information och en karta med dig i mobilen, där du kan se var du är även när du är offline.
  Norrbottens Naturkartaöppnas i nytt fönster
 • Om du är på en plats med mycket folk, sprid ut er och håll två meters avstånd mellan olika sällskap.
 • Tänk på att inte använda ved i onödan, då räcker den till fler.
 • Vid eldstäder kan man turas om vid elden för att grilla och sedan sprida ut sig och sitta med avstånd. Ta gärna matsäck som inte behöver grillas.
 • Ta alltid med dig allt skräp hem och se till att släcka elden ordentligt efter dig.
 • Var noga med säkerheten, utmana inte och utför prestationer efter förmåga
 • Följ allemansrättens grundregel – inte störa, inte förstöra.
 • Ta också reda på om det är några särskilda regler som gäller om du ska besöka ett skyddat område, eller om det till exempel råder eldningsförbud.
 • Var rädd om naturen och om varandra!

Kontakt

Frågor om naturreservat eller nationalparker