Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Laxholmen

Bebyggd udde i sjö med speglingar

Redan på medeltiden var Laxholmen ett av Sveriges mest betydande laxfisken. Laxen försvann och verksamheten upphörde med regleringen av Lule älv. Foto: Mostphotos

I Edefors på en holme i Lule älv ligger det gamla fiskeläget Laxholmen. Det tidigare laxfisket här gav i olika perioder stora inkomster till kronan, kyrkan och till Luleå stad. Utbyggnaden av Lule älv på 1960-talet satte punkt för det rika laxfisket som då pågått sedan medeltiden.

Laxfisket vid Edefors är det äldsta i Lule älvdal. Det finns omnämnt i historiska källor på 1300-talet. Fiskeläget vid Laxholmen kan ha anlagts redan under denna tid, då kungens och kyrkans män tillsammans ägde rätt till all inkomst från fisket. Under flera hundra år var fisket vid Laxholmen av stor ekonomisk betydelse, inte minst för kungamakten och adeln.

Förutom med nät bedrevs laxfisket också med uppbyggda och effektiva fasta fångstanordningar - så kallade ”tinor” och ”minor” med stora gallergrindar som kunde öppnas och stängas. Innan laxen såldes vidare saltades och röktes den inför transporten, som oftast gick söderut till Stockholm och till Hansans städer för marknaden i Europa.

Luleås viktigaste inkomstkälla

Efter reformationen på 1500-talet återtar kungamakten ensamrätten till laxfisket i Edefors. 1621 skänker kung Gustav II Adolf en del av rättigheterna till den nyanlagda staden Luleå, som stöd för uppbyggnaden. Laxfisket på Laxholmen blir under lång tid Luleås viktigaste inkomstkälla.

1886 köper Luleå stad en andel av fisket som rika adelssläkter ägt i femhundra år. Staden driver fisket i egen regi, med hård kontroll av allt tjuvfiske. Efter 1906 får folket i bygden möjlighet att arrendera rätt till fiske vid Laxholmen. Med förbättrad transport med ångbåt kunde laxen också sändas färsk i lådor med is. Efter 1926 införs laxtransport med bil eller buss.

1960 säljer Luleå stad den så kallade fallrätten till Vattenfall, som två år senare färdigställer byggandet av Laxede kraftstation. Edeforsen däms upp, laxens väg till lekplatserna norrut stängs av och laxfisket upphör för gott.

Besöksmålet Laxholmen

På Laxholmen finns idag sju byggnader som vittnar om platsens historia - en fiskarstuga, ett båthus, en rökbod, en isbod, en saltbod, ett näthus och ett härbre. De äldsta är uppförda under det tidiga 1700-talet. Byggnaderna är rödfärgade eller grånade och har brädtak eller spåntak. 

En utomhusutställning berättar om laxfiskets historia på platsen. Bland annat finns en uppbyggd kopia laxtina i naturlig storlek. I de gamla byggnaderna driver Edefors hembygdsförening verksamhet under sommaren, med kafé och butik. Här visas också gamla filmer från livet i Edeforsbygden. Sommartid arrangerar hembygdsföreningen även publika evenemang som konserter och guidade turer. På Laxholmen finns också en trevlig naturstig. Verksamheten pågår från midsommar till första helgen i augusti.

För mer information, kontakta Edefors hembygdsförening, se mailadress nedan.

Röd stuga med utemöbler.

Foto: Edefors hembygdsförening

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Text

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Text

Hitta hit

Byggnadsminne

Kommun
Boden

Uppfört
1700-talet - 1913

Skyddsform
Byggnadsminne

Skyddat sedan
2001

Ägare
Bodens kommun. Förvaltas av Edefors hembygdsförening.

Tillgänglighet
Sommartid sommarcafé och
andra aktiviteter.

Hitta hit

Laxholmens fiskeläge ligger ca 2 mil norr om samhället Harads. Kör väg 97 norrut. Ta sedan vänster vid Edefors. Vägskylt "Laxholmen" finns precis efter Edefors-bron.

Kontakt

Edefors hembygdsförening

Ordförande