Under en vandring i naturreservatet Sörilandhuvudets skogar får du uppleva en mosaik av olika miljöer. Här kan du strosa bland aspar, granar och tallar som ståtar och höjer sig mot skyn. Det är lätt att slås av en känsla av orördhet och stillhet när du kommer till Sörilandhuvudet. Men om du tittar och lyssnar lite närmare märker du snart att här finns fullt av liv. Kanske ser du en skalbagge som sitter på en solbelyst tall eller en hackspett som letar efter larver i en gammal asp.
Sörilandhuvudet. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Naturreservatet ligger söder om Råneåälven ungefär 18 kilometer från Råneå in mot landet. Reservatet består av den flacka, skogsbeklädda kullen, Sörilandhuvudet som har gett namn åt reservatet, samt kullens västra, norra och östra sluttning.Skogarna i reservatet är varierande och i stort sett orörda sedan branden som drog igenom området för 150 år sedan. Det som är speciellt för Sörilandhuvudet är den höga andelen gamla lövträd och den frodväxta skogen. Här finns allt från lövbrännor (lövträdsrika skogar som har uppkommit efter brand) till frodiga gran- och blandskogar och nästan rena tallskogar.
I naturreservatet Sörilandhuvudet kan du hitta många ovanliga arter som trivs i lövträdsrika, frodiga skogar. Många av de skogslevande arter som har minskat kraftigt det senaste århundrandet är just arter som är kopplade till lite äldre lövskogar. Detta gör Sörilandhuvudet till ett viktigt område för många arter.
I reservatet och i kantskogarna kring Mossabäcken, som är ett viktigt våtmarksområde alldeles nordväst om reservatet, har samtliga av länets hackspettsarter setts till; spillkråka, större hackspett, mindre hackspett, tretåig hackspett och gråspett. En kikare kan därför vara kul att ta med när du besöker Sörilandhuvudet.
På barken på de gamla lövträden kan du hitta sällsynta lavar, som bland annat stiftgelélav och lunglav. Två arter som nästan bara hittas i gamla lövrika skogar som varit orörda länge.
Högst uppe på kullen Sörilandhuvudet finns tallar som är grövre och äldre än många av de andra i reservatet. På några av dessa tallar lever den sällsynta skalbaggen reliktbock i den exponerade grova barken.
De äldsta tallarna bär spår av minst två olika skogsbränder. Detta kan ses på att brandljuden, skador på stammen som uppstår vid brand, kolades vid den andra branden.
Var rädd om naturen!
I naturreservatet Sörilandhuvudet är det tillåtet att:
Tänk på att det inte är tillåtet att skada växt- och djurliv och att allemansrättens regler gäller. Fullständiga reservatföreskrifter finns på skylten vid reservatet.
Kommun: Luleå
Bildat år: 2018
Storlek: 1,5 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.