två personer paddlar kajak Foto: Johnér

Besöksmål

Besök vackra naturreservat, nationalparker, världsarv hitta kulturområden eller dolda pärlor, i Norrbottens län eller runt om i Sverige.

KALENDER

 • 16 aug 2022 Klocka som ikon 18.00 - 20.00
  Fältvandringar med tema bete och betesdjur Är du nyfiken på hur man med hjälp av betesdjur kan göra en insats för den biologiska mångfalden? Samtidigt som bra foder produceras till djuren. Länsstyrelsen och Lantmännen bjuder in till fältvandri...

  Ingen anmälan krävs

 • 17 18 aug 2022 Klocka som ikon 09.00 - 17.00
  Grundkurser i trädgårdsodling Vi behöver fler odlare i hela Norrbotten för att kunna uppfylla visionen i Nära Mat – Norrbottens livsmedelsstrategi, om mer norrbottnisk mat på tallriken. I sommar finns det möjlighet att delta i två...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 14.00
  Information och rådgivning om Klimatklivet Snart startar en ny ansökningsomgång av Klimatklivet, kanske undrar du om din verksamhet eller förening kan få stöd och hur du ansöker? Vi erbjuder information och rådgivning för just dig.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

 • 25 aug 2022 Klocka som ikon 09.30 - 12.00
  Fältkurs om integrerat växtskydd Miljöinspektörer i länet välkomnas till en fältkurs med fokus på integrerat växtskyddarbete i praktiken.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

En höna i en tatuerad kvinnas famn. 

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Samhälle

Brandrisk och eldningsförbud

Under sommaren kan det periodvis vara stor brandrisk och eldningsförbud kan råda. Ta alltid reda på om det är eldningsförbud i området innan du tänder en eld i skog och mark.

Samhälle

Omvärldsläget

Länsstyrelsen i Norrbottens län följer händelseutvecklingen och samverkar med länets aktörer för att tillsammans kunna identifiera och hantera en eventuell påverkan på Norrbotten.

Bo och leva

Val 2022

I höst är det dags att rösta igen. Riksdagvalet äger rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Djur

Flodkräftan hotas av kräftpest

Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Norrbotten är det enda länet i Sverige som inte har någon känd förekomst av kräftpest men nu är den hotad.

Foto: Ingemar Pettersson/Azote

Djur

Fiskräkning i Kalix

Vi ansvarar för skötsel och kontroll av fiskvägarna i Jockfall och Linaälven, som båda finns i Kalixälvens vattensystem. Här kan du se antalet fiskar som passerar vår fiskräknare just nu.

NYHETER

 • 2022-08-16

  Så påverkas tillgången till betaltjänster när Kassagirot försvinner

  Kassagirot är en betaltjänstlösning för kontanthantering av räkningsbetalningar, kontoinsättningar, kortuttag och dagskassa. Systemet används idag av cirka 150 ombud i Sverige. Den 1 september har ClearOn, företaget bakom Kassagirot, beslutat att avveckla tjänsten. Här berättar vi vad det innebär för tillgången till betaltjänster i Sverige.
 • 2022-08-16

  Länet får två nya naturreservat och ett reservat blir större

  Granselet och Låssbäcken – så heter de två nybildade naturreservaten i Norrbotten. Dessutom blir naturreservatet Vinkkakos...
 • 2022-08-15

  Ansök om krisstöd till yrkesfisket

  Från och med idag kan du som är yrkesfiskare söka krisstöd hos Länsstyrelsen för ökade kostnader i samband med Rysslands i...
 • 2022-08-12

  Vi hissar flaggan för allas rätt att vara sig själv

  Pride är glädje och fest men också en påminnelse om alla människor som har kämpat för lika rättigheter och om att vi behöv...