En kommun fri från våld
Länsstyrelsen Kronoberg arbetar sedan 2022 med ”En kommun fri från våld” i samverkan med flera av Kronobergs kommuner och organisationen MÄN. Varje kommuns arbete inleds med en processutbildning som har fokus på att utveckla och stärka arbetet kring våldsprevention ur ett helhetsperspektiv.
Syftet med En kommun fri från våld är att verka för ett förebyggande arbete samt att skapa ett kunskapsstöd och långsiktigt strategiskt arbete kopplat till mäns våld mot kvinnor och generellt våld. Insatsen ska bidra till en kunskapsökning kring våld samt hur ett strategiskt våldsförebyggande arbete i kommuner kan byggas upp.
Länsstyrelsen finansierar processutbildningen som 2024 genomförs av Alvesta kommun, Lessebo kommun, Markaryd kommun och Uppvidinge kommun. Ljungby kommun inledde ett arbete redan 2022. Arbetet är direkt kopplat till Länsstyrelsens uppdrag inom Mäns våld mot kvinnor och brottsförebyggande arbete.
Utgångspunkten i satsningen är Världshälsoorganisationens (WHO) rekommenderade förändringsprinciper mot våld. Arbetet utgår från ansatsen En kommun fri från våld och bygger på stegen i handboken "Inget att vänta på". För att få till en hela kommunen ansats organiserar kommunerna sig med personer som arbetar inom vård och omsorg, teknisk förvaltning, säkerhets-, brottsförebyggande- och trygghetsskapande frågor, inom kultur och fritid, med utbildning eller föräldraskapsstödjande insatser.
Tanken är att olika förmågor, kunskaper och perspektiv ska mötas för att jobba med det våldsförebyggande arbetet och sätta hela kommunen i rörelse. Grupperna kommer under året delta i utbildningstillfällen. Under utbildningen varvas föreläsningar inom olika tematiska områden med övningar, självreflektion, erfarenhetsutbyten och grupparbeten för att deltagarna själva ska kunna bygga upp eller vidareutveckla ett långsiktigt och strukturerat arbete i den egna kommunen.
Universella insatser för att förebygga våld
Om alla individer i samhället har en attityd om att våld inte är normalt bidrar det till att våld blir mindre normaliserat. Det arbetet ingår i så kallade universella våldsförebyggande insatser. Ifall samhället reagerar redan vid lindrigt våld så kommer det att bli färre grova våldshändelser. I praktiken innebär det att om fler människor såg sig som möjliga ingripare vid våld så skulle det bli svårare att utöva våld.
Här finns material till dig som arbetar med universella våldsförebyggande insatser. Du kan använda materialet som en del i en grundutbildning, som introduktion till våldsförebyggande insatser eller i träning och reflektion kring förändringsprinciperna.
Universella insatser är de insatser som riktar sig brett, oavsett erfarenheter av våld.
I denna film beskriver vi bland annat våldspyramiden, de tre förändringsprinciperna och förslag på strategier för att förebygga våldsamma situationer. Filmen är animerad och går att använda vid presentationer, som utbildningsverktyg och som underlag i diskussioner.
Det finns också tre olika korta filmklipp som ni kan lägga upp i era kanaler på Facebook. Använd klippen för att sprida kunskap om att filmen finns. Komplettera gärna inläggen med en länk till var den långa filmen ligger.