Offra festen

Vi lever mitt i en pandemi. Det är tufft och tråkigt på många sätt. Vaccinationerna är igång och förhoppningsvis kan vi gå tillbaka till ett liv med mer umgänge och mer kontakter. Mer av allt som vi önskar. För att göra det sen så måste vi offra festen nu.

I Kronobergs län är smittspridningen stor. De äldre har levt i karantän länge. De har kramats på distans, de har fått hjälp att uträtta ärenden och de har varit superhjältar. Allt för att minimera risken att bli sjuk, att smitta andra och för att sjukvården ska klara att hjälpa de som behöver vård.

Nu offrar vi festen

Vi har alla gjort förändringar och vi har anpassat oss. Det måste vi fortsätta med. Vi vet vad vi ska göra: vi ska tvätta händerna, vi ska hålla avstånd, vi ska enbart umgås i mindre kretsar och vi ska hålla oss hemma när vi känner oss krassliga.

Vi måste också offra festen. Det är tråkigt men det är ännu tråkigare att vara hemma länge i karantän. I karantän med din familj. Det kan innebära många pussel, att dina vuxna föreslår dig att göra tiktoks, utflykter till skogen där ni kan umgås ensamma.

Genom att faktiskt offra festen kan vi se fram emot en friskare och festligare sommar med mer av allt som vi längtar efter. Du som offrar festen är en hjälte.

Många, långa dagar hemma

Om någon i hushållet har bekräftad covid-19 måste alla i hushållet, både sjuka och friska, stanna hemma.
(Den som är vaccinerad och symtomfri behöver inte stanna hemma.)

Det kan bli några riktigt lååååååånga dagar. Dagar som du "tvingas" att spendera med personerna i ditt hushåll. På frågan vad som skulle vara värst med att bli sjuk i covid svarar flera ungdomar just att man måste vara hemma med sin familj. På följdfrågan vad som är värst med att vara hemma med sin familj är svaren många: mamma föreslår aktiviteter, att vi ska få friskluft i skogen, att jag måste hänga med småsyskonen, att jag missar massor i skolan.

För att skydda dig själv och andra från att få covid uppmanar vi helt enkelt till att fortsätta följa rekommendationerna och att offra festen.

Kontakt