Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Risk för vattenbrist i Kronoberg
.jpg)
Under stora delar av vintern och våren har det varit lite snö och regn. Det märks i länets sjöar och vattendrag. Djur och växter får det svårt när det inte rinner fram så mycket vatten. Det vatten som finns behövs för att djur- och växtliv i våra åar ska klara sig.
SMHI har redan varnat för risk för vattenbrist i Alsterån, Uppvidinge kommun. De små mängder regn som fallit tas snabbt upp av växtligheten, vilket gör att vattennivåerna inte återhämtas. Risken finns att läget förvärras ytterligare framöver.
Tillstånd krävs i de flesta fall
Huvudregeln är att det krävs tillstånd för att ta ut vatten ur sjöar och vattendrag. Även om undantag finns, får uttag aldrig ske om det kan orsaka skada på miljön. Just nu är vattennivåerna låga, och även mindre uttag kan tillsammans orsaka stor påverkan.
Länsstyrelsen kan stoppa vattenuttag och vidta tillsynsåtgärder om vi får in klagomål eller upptäcker att ett uttag påverkar naturen eller människors hälsa. Om du har ett tillstånd för vattenuttag är det viktigt att följa de villkor som anges. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kontrollerar att reglerna följs.
Dricksvattnet kan påverkas
Även grundvattennivåerna är låga i länet och du som har egen brunnar kan behöva ha koll på nivåerna och spara på vattnet. Om du är ansluten till kommunalt dricksvatten gäller kommunens riktlinjer – kommunen kan införa bevattningsförbud om läget kräver det.