Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Delegation från Kronoberg reste till Polen och krigets Ukraina för att lära mer om totalförsvar

En totalförsvarsdelegation från länet reste till krigets Ukraina och Polen för att lära mer om totalförsvar. Under förra veckan besökte landshövding Maria Arnholm och Olof Björkmarker, avdelningschef på Ljungby kommun, tillsammans med en sydsvensk delegation Rzeszów i Polen och Lviv i Ukraina.
– Detta var en fantastiskt lärorik resa med starka intryck där vi verkligen fick ta del erfarenheter på plats. Dessa har vi tagit med oss hem och nu ska vi arbeta för att sprida dem till så många som möjligt och ta vara på dem i vårt eget planeringsarbete, säger Maria Arnholm och Olof Björkmarker.
I delegationen fanns representanter från civilområdena syd och sydöst, Södra militärregionen, länsstyrelserna och sex kommuner från södra Sverige.
Ingen var beredd på krig
– För oss som var med i delegationen blev det tydligt att kriget kan komma även om man inte förväntar sig det. Det var ett tydligt budskap från i stort sett alla som de träffade. Vi blev också medvetna om att samhället måste kunna fungera under stor påfrestning under lång tid, säger Olof Björkmarker.
Fokus för studieresan var att lära mer om totalförsvaret genom att ta del av erfarenheter och tips från verkligheten. I Polen fick delegationen veta mer om hur militärt och civilt värdlandsstöd hanteras i praktiken men också hur det fungerar att ta emot ett stort antal flyktingar och påverkan på samhället över tid.
I Ukraina handlade det om att ta reda på hur totalförsvaret påverkas i krig med syfte att kunna omsätta kunskaperna till konkreta åtgärder här hemma. Man träffade också företrädare för kulturlivet som berättade om hur de arbetade med att rädda kulturarvet genom att gömma undan föremål.
Flyktingströmmar och värdlandsstöd
I Polen träffade delegationen både borgmästaren (kommunal nivå), guvernören (regional/statlig nivå) och EU:s Medivac hubb och NATO:s hubb. Fokus på mötena var mottagande av stora flyktingströmmar och värdlandsstöd.
– I Ukraina träffade vi guvernören men också de som praktiskt har planerat och genomfört arbete med bland annat trygghetspunkter, räddningstjänst, skola, förlossningsvård och rehabilitering av skadade. Vi har också träffat företrädare för kulturlivet och försvarsmakten. Efter dessa möten blev det väldigt tydligt att alla måste ta sitt ansvar och bidra, det är bara tillsammans som vi kan stärka vårt totalförsvar berättar Maria Arnholm.
Visa stöd
Förutom att delegationen fick mycket kunskap under resan var det också ett bra tillfälle att visa stöd till Ukraina i den svåra situation som landet befinner sig i.
Deltagare
Anneli Hulthén, civilområdeschef Södra Civilområdet och landshövding Skåne Län
Maria Arnholm, landshövding Kronoberg Län
Allan Widman, landshövding Kalmar Län
Johan Mohlin, chef Södra Militärregionen
Kristina Wormell, biträdande kanslichef Södra Civilområdet
Christian Velin, biträdande kanslichef Sydöstra Civilområdet
Samuel Sköld, biträdande stadsdirektör Helsingborg Stad
Sofia Malander, biträdande kommundirektör Linköping kommun
Henrik Andersson, kommundirektör Oskarshamn kommun
Anders Wiklander, säkerhetschef, Karlskrona kommun
Johan Fritz, stadsdirektör, Jönköpings kommun
Olof Björkmarker, avdelningschef, Ljungby kommun
Erik Richardsen, försvarsdirektör Kalmar Län
Jonas Petri, försvarsdirektör Jönköping Län
Jenny Knuthammar, försvarsdirektör, Östergötlands Län
Pär Lager, Försvarshögskolan