Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länsstyrelsen söker pengar för att kompensera privata ägare i samband med miljöanpassning
.jpg)
Länsstyrelsens arbete behöver förstärkas med minst fem miljoner kronor per år för att kunna ge bidrag till privata ägare av kvarn- och dammanläggningar, som inte är kopplade till vattenkraft, för att kompensera för kostnader i samband med åtgärder de måste göra.
Många ägare till kvarn- och dammanläggningar drabbas hårt av lagstiftningen.
– Många beskriver en situation där de får ta oproportionerligt stora kostnader ur egen ficka för att leva upp till EU:s vattendirektiv. I dag finns ingen fond eller ekonomisk möjlighet att kompensera de drabbade. Detta vill vi ha en ändring på, säger Jan Grosen, chef för vattenenheten på Länsstyrelsen Kronoberg.
I Kronobergs län finns cirka 83 anläggningar, som omfattas av den nationella planen för omprövning av vattenkraft och fondlösningen men det finns tre till fyra gånger så många anläggningar som inte producerar el och som behöver miljöanpassas till exempel med fiskpassager.
Utan bidrag för miljöanpassningar finns stor risk att många privatperson tvingas avveckla sina dammar av ekonomiska skäl.
– För att Länsstyrelsen ska kunna utföra arbetet och samtidigt lindra effekterna för den enskilda behövs en budgetförstärkning på fem miljoner kronor, menar Jan Grosen.
Dessa pengar skulle kunna kompensera ägarna för
- utredningar, projekteringar, tillståndsprocesser och åtgärder för miljöanpassningar av kvarn- och dammanläggningar
- restaurering av vattendrag, som inte är kopplade till vattenkraften, så att dessa inte hindrar uppnåendet av EU-direktiv.
I sitt budgetäskande lyfter Länsstyrelsen problematiken både med dammar, kvarnar och andra vandringshinder som ägs av privatpersoner och kulturmiljöer vid sådana platser där det idag inte finns medel för åtgärder. Länsstyrelsen gjorde liknande budgetäskande 2018 och 2019 och gör nu ett nytt försök.
– Vi hoppas att regeringen hörsammar oss den här gången, säger Jan Grosen.
Utöver fem miljoner söker Länsstyrelsen också 2,5 miljoner kronor per år för tillsyn, utredningar/inventeringar för åtgärder av vandringshinder och restaurering, samt främjande dialogarbete och 800 000 kronor per år för arbetet med kulturmiljöfrågor.