Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
200 000 par ögon i länet kan stoppa våldet

På bilden från vänster: Maria Arnholm Länsstyrelsen Kronoberg, Patrik Oldin Polismyndigheten, Marianne Johansson-Hellström Linnéuniversitetet, Elisabeth Anestad Kriminalvården, Charlotte Österlund Åklagarkammaren och Marit Persson Alvesta kommun.
På Internationella kvinnodagen den 8 mars slår Länsstyrelsen Kronoberg ett extra slag för att vi ska arbeta tillsammans för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
– Om alla kronobergare hjälps åt kan vi agera tillsammans för att stoppa våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor, säger landshövding Maria Arnholm, inför den internationella kvinnodagen den 8 mars.
Inför internationella kvinnodagen samlades det högre chefsrådet, som inrättades av landshövdingen förra året, för att följa upp det gemensamma arbetet i Kronoberg och diskutera hur man kan ta nya steg framåt. Rådet består av ledande chefer från statliga myndigheter, kommuner, Region Kronoberg och Svenska kyrkan. Målet är att alla ska ha en samlad lägesbild och tillsammans stärka det förebyggande och brottsbekämpande arbetet när det gäller mäns våld mot kvinnor.
En gemensam plan
I en gemensam överenskommelse och handlingsplan har rådet tagit på sig ansvar för att sprida information och öka kunskapen om våld i sina organisationer. Länsstyrelsen Kronoberg har till exempel utbildat chefer och medarbetare i hur våld i nära relationer kan upptäckas och hanteras på arbetsplatsen.
– Utbildningen var mycket uppskattad bland våra medarbetare men det är viktigt att öka kunskapen om våld i hela länet genom utbildning och information. Tillsammans är vi 200 000 kompetenta ögon i Kronoberg som kan agera mot våldet. Att fler ser och vågar agera kan rädda liv, säger Maria Arnholm.
Nästa steg i arbetet
På mötet den 4 mars följde chefsrådet upp arbetet utifrån handlingsplanen. De fick också information om arbetet med Centrum mot våld i Växjö kommun och om regeringens besked att införa ett nytt jämställdhetspolitiskt delmål för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.
– Det är mycket värdefullt att kunna samla länets högsta chefer i samma rum och samtala om den här viktiga frågan, mäns våld mot kvinnor. Det finns tyvärr inga enkla lösningar, utan det krävs ett idogt och långsiktigt arbete. Att vi gör det tillsammans är en oerhörd styrka. Dagen i dag har gett mig hopp, även om frågan är svår, säger Maria Arnholm.
Läs mer
Mäns våld mot kvinnor, Länsstyrelsen Kronoberg
Tillsammans mot våld – Regional överenskommelse i Kronoberg 2024–2026 Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Susanne Engdahl
Strateg social hållbarhet
Telefon 010-2237170
-
Susanna Karlsson-Arnberg
MVK/VINR
E-post till Susanna Karlsson-Arnberg
Telefon 010-2237396