Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tjugo år sedan stormen Gudrun drabbade Kronoberg – länets krishantering sattes på prov
Natten mellan den åttonde och nionde januari år 2005 slog stormen Gudrun till med full kraft i Kronoberg. Hela vårt samhälles förmåga att hantera krisen ställdes på svåra prov med konsekvenser som märks än idag.
– Den viktigaste erfarenheten från Gudrun är att alla i hela samhället går samman och tar hand om varandra när det är kris. Vi gjorde det då och vi skulle göra det igen, säger Max Hector, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg.
Hela länet drabbat
Det började med rapporter om hur ett djupt lågtryck började byggas upp utanför Irland på fredagen den sjunde januari. Nästföljande dygn kom smällen för oss i Kronoberg. Stormen Gudrun drog in över södra Sverige och länet drabbades i en omfattning som inte upplevts i modern tid. Vägar blockerades av nedfallna träd, kollektivtrafik stod stilla. Bilister och resenärer blev på vissa platser strandsatta på vägarna, utan att möjlighet att ta sig därifrån. Räddningstjänst gav sig ut för att röja, men fick order om att avbryta. Risken var för stor att arbeta ute i stormen.
Svåra följder
Den 9 januari vaknade kronobergarna upp till den enorma förödelsen som Gudrun orsakat landet. 75 miljoner kubikmeterskog hade fallit, en yta lika stor som en halv miljon fotbollsplaner. Tiotusentals var ström- och telefonilösa vilket på flera platser skulle hålla i sig i flera veckor efteråt. Många drabbades av personliga tragedier.
– Flera aktörer, exempelvis hemvärn, räddningstjänst, polis och frivilliga kallades in för att försöka lösa alla de problem som uppstått efter stormen. Men också ute i samhällena kunde vi se att det fanns en stark vilja att hjälpa till, att ta hand om varandra och lösa krisen gemensamt, säger Max Hector.
Stormen Gudrun skapade modern krissamverkan
Han berättar att dagens krissamverkan i Kronoberg kan sägas ha sin grund i arbetet efter stormen Gudrun. Erfarenheterna från stormen Gudrun har vi nu också nytta av när vi bygger upp det moderna totalförsvaret.
– Vi har en stark och robust krissamverkan i länet, med väl utbyggda larmkedjor för att snabbt och gemensamt kunna påbörja arbetet under en kris. Men jag tror också att det finns en större krismedvetenhet i hela samhället idag. Många har insett att det är nödvändigt med en bra hemberedskap, säger Max Hector.
Flera evenemang
Stormen Gudrun kommer att uppmärksammas på flera platser i länet. Länsstyrelsen Kronoberg träffar bland annat elbolaget Eon den 10 januari för att diskutera kring hur näringslivet och det offentliga kan samverka vid kriser. Tingsryds kommun bjuder den 8 januari in till samtal och en föreläsning med journalisten Ola Hemström, som gjort en dokumentär om stormen Gudrun för Sveriges Radio. Ljungby kommun kommer skapa en utställning om Gudrun, baserad på sina invånares minnen av stormen.