Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsdialog om integration och mottagande samlade aktörer i Kronoberg

publik

Den 14 november anordnade Länsstyrelsen Kronoberg årets andra länsdialog om mottagande, etablering och integration. Dagen bjöd på nya insikter, erfarenhetsutbyten och konstruktiva diskussioner kring hur länets aktörer bäst kan samverka för att stärka etableringen av nyanlända.

Under ledning av Susanne Hallström och Ewa Jonsson från Länsstyrelsen Kronoberg blev länsdialogen en arena för samtal och kunskapsdelning mellan kommuner, regionen, statliga myndigheter och civilsamhället. Sammanlagt deltog omkring 75 personer.

Temat för dagen kretsade kring tre prioriterade områden som valts ut inom överenskommelsen för att skapa långsiktiga förutsättningar för integration och etablering i Kronobergs län - arbetsmarknad och kompetens, hälsa samt delaktighet.

– De här områdena är prioriterade eftersom vi tillsammans med länets aktörer har kommit fram till att de behöver extra insatser under 2024–2025. Det krävs fler åtgärder för att utrikesfödda ska komma in på arbetsmarknaden, det behövs mer stöd för ett tryggt och jämställt föräldraskap, och vi behöver göra mer för att upptäcka ohälsa så tidigt som möjligt, säger Ewa Jonsson, strateg på enheten för social hållbarhet.

Inspiration och goda exempel

Dagen bjöd på flera presentationer och goda exempel från de prioriterade områdena som gav konkreta insikter och inspiration för det fortsatta arbetet:

Arbetsmarknad och kompetens – Jobb först

Arbetsförmedlingen och Ljungby kommun.

Inom det prioriterade området Arbetsmarknad och kompetens presenterade Carol Obregon, från Arbetsförmedlingen och Maria Nilsson Schön från Ljungby kommun Jobb först, ett projekt som syftar till att underlätta arbetsmarknadsetablering för utrikesfödda kvinnor.

Hälsa – Samskapande med flyktingar

Uppsala universitet

Ett exempel inom det prioriterade området Hälsa stod Anna Peréz Aronsson och Elin Inge från Uppsala universitet för när de presenterade metoder för att tidigt identifiera ohälsa bland flyktingar, vilket kan förbättra deras mottagande och integrering.

Delaktighet – Samhällsguidning med familjekompis

Rädda Barnen och bilda.

Maha Ayoub och Karolina Zieniewicz från Rädda Barnen och Bilda beskrev sitt arbete i projektet Samhällsguidning med familjefokus, som stärker föräldraskapsstödet i fyra av länets kommuner. Ett av flera exempel från det prioriterade området Delaktighet.

Inkludering skapas bäst tillsammans

Dagen avslutades med reflektioner kring dagens presentationer och hur vi kan använda dessa erfarenheter i det fortsatta arbetet. Vikten av samverkan mellan många olika aktörer betonades och inte minst värdet av att sprida goda exempel mellan varandra.

– När vi träffas på det här sättet blir det så tydligt att allt hör samman – vikten av en fungerande familjesituation med kunskap om föräldraskap i Sverige blir en förutsättning för vidare steg i etableringen, där nyanlända måste få stöd och möjligheter för att kunna etableras på arbetsmarknaden, och det kräver i sin tur att hälsan är god eller att åtgärder snabbt kan sättas in vid ohälsa. Vi har alla en roll att fylla i arbetet för inkludering i samhället och bäst åstadkommer vi det i samverkan, sa Ewa Jonsson avslutningsvis.

Ewa Jonsson

Ewa Jonsson, Länsstyrelsen Kronoberg.

Kort om läget av mottagande av flyktingar i Kronobergs län

November 2024

  • 355 asylsökande finns i länet – alla åldrar – företrädesvis från Syrien, Afghanistan, Statslösa, Irak och Somalia
  • 355 skyddsbehövande under massflyktsdirektivet – alla åldrar
  • Fram tills mitten av oktober hade 293 personer från Ukraina kunnat folkbokföra sig och har eller är på väg att bosättas i den kommun, där de har vistats.
  • Mottagande av ensamkommande barn och nyanlända (personer med uppehållstillstånd fortsätter att minska.

Förväntat antal som ska tas emot i länets kommuner under:

2024: 553 personer

2025: 245 personer

Kort om strategisk överenskommelse i Kronoberg (SÖK)

SÖK (Strategisk Överenskommelse i Kronoberg) är en strategi för samarbete mellan kommuner, regionen, statliga myndigheter och samordningsförbund inom Kronobergs län. Strategin gäller för perioden 2019–2025 och syftar till att stärka mottagande, etablering och integration för nyanlända i arbets- och samhällslivet.

Bakgrund

Efter den stora flyktingmottagningen 2015/2016 ökade behovet av långsiktig och strukturerad samverkan mellan olika aktörer i Kronoberg. Kommunerna såg ett växande behov av stöd och resurser för att hantera det ökade antalet asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd. SÖK skapades för att möta dessa behov genom ett hållbart och samordnat arbetssätt.

Organisation och struktur

Länsstyrelsen leder och samordnar arbetet inom SÖK. Styrningen sker genom Forum för mottagande, etablering och integration, som sammanträder två gånger om året. I Forumet sitter representanter från alla samverkande parter med beslutskompetens, vilket möjliggör gemensamma beslut om strategi, resultat och utveckling av arbetet inom SÖK.

Läs mer

Samverkan inom mottagande, etablering och integration, Länsstyrelsen Kronoberg

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss