Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tre nya kommuner går med i satsningen En kommun fri från våld

En kommun fri från våld

Landshövding Maria Arnholm inledde dagen, här tillsammans med kommunchefer och politiker från Alvesta kommun, Markaryds kommun, Lesesbo kommun och Ljungby kommun.

För att minska våldet i samhället krävs breda och förebyggande insatser. Med hjälp av satsningen En kommun fri från våld får nu Alvesta, Lessebo och Markaryds kommuner verktyg och kunskap för att aktivt arbeta med att förebygga våld. Denna satsning, som leds av Länsstyrelsen Kronoberg tillsammans med organisationen MÄN, startade redan 2022 med Ljungby kommun i spetsen.

Syftet med En kommun fri från våld är att förhindra våld, med särskilt fokus på mäns våld mot kvinnor. Genom utbildning och stöd ska kommunerna stärkas i sitt arbete med att skapa trygga miljöer för sina invånare. Susanna Karlsson-Arnberg, strateg på enheten social hållbarhet, Länsstyrelsen Kronoberg förklarar:

– Det är viktigt att arbeta tillsammans för att tidigt fånga upp barn och ungdomar som riskerar att utsättas för våld eller hamna i våldsamma miljöer. Genom den här satsningen får kommunerna konkreta verktyg för att arbeta våldsförebyggande och främja trygghet.

En kommun fri från våld är även ett viktigt arbete utifrån det kommunala ansvaret att bedriva och samordna ett brottsförebyggande arbete i kommunen. I ansvaret ingår att ta fram en lägesbild och åtgärdsplaner för att förebygga brott och skapa trygghet. Genom en kommun fri från våld kan kommunerna skapa förutsättningar för att ta fram underlag till lägesbilden, men också arbeta med gemensamma åtgärder för att förebygga våldsbrott.

Utbildning för kommunernas ledare

Den 29 oktober 2024 arrangerades en heldagsutbildning för politiker och chefer från Alvesta kommun, Lessebo kommun och Markaryds kommun. Utbildningen, som leddes av organisationen MÄN, gav deltagarna grundläggande kunskap om våldsprevention och vikten av att ha en tydlig ansvarsfördelningen och att bygga hållbara strukturer för arbetet.

Ljungby kommun, som deltagit i satsningen sedan 2022, delade med sig av sina erfarenheter. Kommunchef Jennie Vidal lyfte fram vikten av att arbeta med både det synliga och det mer subtila våldet:

– Ljungby är en trygg kommun och vi arbetar aktivt för att behålla den tryggheten. Genom vårt arbete har vi fått verktyg för att skapa en inkluderande kommun där ingen ska behöva utsättas för våld. Det är också viktigt att belysa det mer osynliga våldet, som kan handla om allt från kommentarer och blickar till knuffar och muntliga påhopp. Vi måste våga prata om och agera mot våld i alla dess former, säger Jennie Vidal.

Susanna och Jennie

Susanna Karlsson-Arnberg, Länsstyrelsen Kronoberg tillsammans med kommunchef Jennie Vidal, Ljungby kommun.

Samarbete och långsiktighet

Satsningen är en del av Länsstyrelsen Kronobergs uppdrag inom våldsprevention och brottsförebyggande arbete, med särskilt fokus på mäns våld mot kvinnor. Genom att erbjuda utbildning och långsiktigt stöd till kommunerna ska arbetet bidra till ökad trygghet för invånarna.

– Beslutsfattarna i kommunerna har en nyckelroll i detta arbete. Det är viktigt att de ger mandat och resurser för att arbetet ska kunna fortgå och utvecklas, avslutar Susanna Karlsson-Arnberg.

I satsningen ingår även processledarutbildning för arbetsgrupper bestående av tjänstepersoner i kommunen. Till våren fortsätter processledarutbildningen med utbildningsdagar i februari och i maj. Därefter fortsätter kommunerna arbetet på hemmaplan.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss