Risk för gräsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Storsatsning: PFAS och föroreningar i sediment ska kartläggas i länet

Brandsläckare står på marken med brandskum runt om.

Länsstyrelsen Kronoberg får totalt 16,5 miljoner kronor från Naturvårdsverket för provtagning av PFAS och sediment.
Det är en del i en storsatsning över hela Sverige för att identifiera PFAS-förorenade platser.

I Kronoberg kommer det under år 2024 tas prover på olika platser i Ljungby, Alvesta, Markaryd och Älmhult. Nästa år tas prover i resterande kommuner. Det rör sig om platser där det är stor risk att man har använt sig av exempelvis brandsläckningsskum som innehåller PFAS. Även platser med misstänkt förorenade sediment kommer undersökas.

– Vi kommer att ta kunna ta prover och kartlägga över 100 platser och 35-40 sedimentplatser i olika sjöar och vattendrag, säger Marylin Karlsson, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Tusentals förorenade platser i Sverige

PFAS är ett samlingsbegrepp för över 10 000 olika ämnen som är tillverkade av oss människor. Ämnena används i många olika produkter och branscher, som exempelvis brandsläckningsskum, impregneringsmedel, smink och livsmedelsförpackningar. PFAS bryts troligen inte ned alls i naturen och vissa har visat sig ha negativa effekter på människors och djurs hälsa. Enligt Naturvårdsverket finns det förmodligen tusentals PFAS-förorenade områden i Sverige som fortfarande är okända.

– Vi känner till andra typer av förorenade platser, men just PFAS är något relativt nytt. Därför är det väldigt bra att vi och resten av Sveriges länsstyrelser nu kan kraftsamla och genomföra provtagningarna, både här i länet och i övriga landet, säger Madeleine Cerps, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss