Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Den 3 oktober uppmärksammar vi Rosh Hashana – det judiska nyåret

Judiska nyåret

Idag firas den första dagen av Rosh Hashana, det judiska nyåret. Rosh hashana pågår i två dagar i den judiska månaden Tishré som infaller i september eller oktober.

Enligt judisk tradition skapades jorden på Rosh Hashana, och högtiden är till stor del en familjehögtid. Den firas bland annat genom att läsa välsignelser över det kommande nya året och att äta god mat, sötsaker och frukt doppad i honung – något som symboliserar önskan om ett sött och gott nytt år.

Judar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och har levt och verkat i Sverige och i Kronoberg i hundratals år. I slutet av 1770-talet godkändes ett lagförslag som tillät judar att etablera sig på vissa platser i Sverige, vilket medförde att fler judar kom till Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet. Samma år som Stora synagogan i Stockholm stod klar, beslutade även Sveriges riksdag att ge judiska medborgare samma rättigheter som andra svenska invånare i landet.

Eftersom den judiska minoriteten har andra symboler än en gemensam flagga, uppmärksammar vi högtidsdagen genom att hissa den svenska flaggan utanför Länsstyrelsens lokaler och på residenset.

För dig som vill läsa mer

Judar - Minoritet.se; Rosh hashana | Institutet för språk och folkminnen (isof.se) Länk till annan webbplats.

Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

Lagen om nationella minoriteter gäller i hela Sverige och innebär att:

  • minoritetsspråken ska skyddas och främjas
  • de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur
  • förvaltningsmyndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor.

Nationella minoriteter, webbplatsen minoritet.se Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens uppdrag att följa upp den nationella minoritetspolitiken Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss