Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
EU-projekt ska hitta nya lösningar för klimatanpassning
Torka, jordskred, översvämningar – klimatförändringarna blir alltmer uppenbara, även i vårt eget närområde. Både när det gäller kostnader och människoliv. Länsstyrelsen Kronoberg deltar därför i EU-projektet DECA, Delivering Effective Climate Actions, som ska hitta nya lösningar för att hantera klimatanpassning.
Konsekvenserna av ett förändrat klimat har blivit tydliga, även i vårt närområde, de senaste fem till tio åren.
Klimatrelaterade händelser kostar EU flera miljarder euro per år och samtidigt människoliv. Att hantera klimatförändringar är en långsiktig process. Städer och regioner behöver både minska sin klimatpåverkan och göra anpassningar till ett förändrat klimat.
Klimatanpassningsåtgärder är mycket dyra, och erbjuder ingen eller mycket liten avkastning för privata investerare. Därför blir offentliga investeringar i klimatanpassningsåtgärder viktigare, särskilt i tider av ekonomiska svårigheter över hela Europa.
Projektet DECA ska hitta nya lösningar för att hantera klimatanpassning. Städer och regioner har under senare år arbetat med klimatanpassning och skräddarsytt planer. För att planerna faktiskt ska kunna genomföras behövs nya finansieringsinstrument och samverkan med lokala aktörer. Offentliga aktörer kan inte möta denna utmaning ensamma.
– För Kronoberg innebär detta att vi jobbar med att genomföra och förbättra vår regionala klimatanpassningsplan tillsammans med länets kommuner. Vi vill bland annat titta på hur vi på ett effektivt sätt genomför åtgärderna, hur vi bättre kan samverka och hur vi följer upp effekterna av våra klimatanpassningsåtgärder, säger Anna Josephson, projektledare för DECA i Sverige.
I projektet utbyter deltagarna erfarenheter och kunskap om finansiering och förmågeuppbyggnad för att bättre förstå sina behov av lärande och hur de kan förbättra sina styrdokument och planer.
Ett första möte hölls i Warsawa i juni 2024. Projektdeltagarna utbytte lösningar, fallstudier och goda exempel. De diskuterade också finansieringsmodeller och -möjligheter med inbjudna experter. Under ett inspirerande studiebesök på Warszawa universitetsbibliotek fick deltagarna se exempel på solpaneler, takträdgårdar, gröna tak och vertikala trädgårdar.
DECA är ett Interreg Europe projekt, medfinansierat av EU. Projektet har åtta partner:
- Energikontoret i Podravje (Slovenien)
- Energikontoret i Mazovia (Polen)
- Energikontoret i Tartu (Estland)
- Länsstyrelsen Kronoberg (Sverige)
- Roermond kommun (Nederländerna)
- Staden Ostend (Belgien)
- Lisbon kommun (Portugal)
- Region Treviso (Italien)
DECA startade 2024 och ska pågå i fyra år, till 2028. Den totala budgeten är drygt 1,6 miljoner euro.