Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Blåtunga har kommit till Sverige

Får på bete.

Texten har uppdaterats 13 september 2024.

Det pågår ett utbrott av blåtunga av varianten BTV-3 i Europa. I Danmark har smittspridningen gått fort och Norge har nyligen fått sitt första konstaterade fall. Nu har sjukdomen även konstaterats här i Sverige.

Sjukdomen drabbar idisslare och sprids via svidknott. Blåtunga kan inte drabba människor.

Symtom

Kontakta veterinär omgående om du misstänker symtom som kan vara blåtunga eller annan allvarlig djursjukdom.

  • Symtom hos får: feber, sår på nos och slemhinnor och klövrand, svullnad på huvudet och hälta. Klövkapselavlossning kan förekomma.
  • Symtom hos nötkreatur: feber, nedsatt mjölkproduktion, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand och hälta.

Mer information om blåtunga

Virussjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Smittan sprids via svidknott, men inte i direktkontakt mellan djur. Svidknott kan färdas långa sträckor med vinden. Men risken för smittspridning minskar när det blir kallare ute, eftersom viruset i knotten inte kan föröka sig i låga temperaturer.

Det europeiska smittutbrottet av blåtunga har nu kommit till Sverige och det är frivilligt att bekämpa sjukdomen. Myndigheterna kommer inte att utrota sjukdomen. Eventuell vaccination av djur är frivillig och bekostas av djurägaren. Det kommer att finnas vaccin tillgängligt för djurägare att vaccinera sina djur vid utbrott.

På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om vad du kan göra som djurägare. Webbplatsen uppdateras kontinuerligt med bland annat frågor och svar.

Blåtunga, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Mer information finns även på Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) webbplats.

Blåtunga, SVA Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss