Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Säsong för giftig larv

Blåsvart björkstekel larv

Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med sex smala svarta längsgående ränder på ryggen. Larverna har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små svarta bukfötter på undersidan av resten av kroppen. Foto: Tomas Lundqvist.

Nu är det dags att se upp för larver från den blåsvarta björkstekeln. Den vuxna insekten, stekeln, sågs under försommaren i Växjötrakten. Vi förväntar oss att larver kommer att finnas på björkar i och omkring Växjö, Hovmantorp och Tingsryd. Fynd gjordes ifjol dessutom i Braås, Alvesta och Skruv. Se karta. Viss ytterligare spridning är trolig under 2024.

Larven är giftig för både människor och djur men bara om de får den i sig. Det är alltså ingen fara att röra vid larverna. När gräset är fullt av larver kan betande djur, hundvalpar eller barn råka få i sig dem. Länsstyrelsen uppmanar till uppmärksamhet och att vara försiktig med små barn och djur. Larven finns bara vid björkar och oftast vid sådana träd som står öppet i skogskanter, parker, beteshagar eller liknande.

Länsstyrelsen uppmanar till försiktighet

­Blåsvart björkstekel (Arge pullata) hittades i Sverige för första gången i början av 2000-talet i Skåne. Sedan några år finns den även i Kronobergs län.

– I år finns ännu inga rapporter om larver i Kronoberg, men det dröjer nog inte länge innan de första rapporterna kommer, säger Per Ekerholm, Länsstyrelsen Kronoberg.

Den största risken för förgiftning är från mitten av augusti till mitten av september när larverna växt till sig och lämnar träden för att förpuppa sig i marken. Under den perioden är det bra att vara uppmärksam.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att rapportera in fynd i Artportalen, helst med bild.

Artportalen Länk till annan webbplats.

Giftet besläktat med flugsvampens

De färgstarka larverna innehåller ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp. Giftet skadar främst levern hos djuren och de kan plötsligt dö. Mindre djur löper större risk att förgiftas än stora. Förloppet är mycket snabbt med symtom som slöhet och skakningar. Oftast är behandling utsiktslös. Fall av förgiftning på idisslare har inte konstaterats i Sverige, men däremot i Danmark.

Förebyggande åtgärder i lantbruket

Du förebygger risken att djuren får i sig larver genom ta bort betesdjuren eller stängsla bort björkar som är angripna av björkstekeln under augusti-september.

Angripna björkar har ofta hela grenar kala, medan andra delar av trädet är oskadade. Larverna lämnar alltid kvar mittnerven på bladen. När nervsträngen sedan vissnar får den en rödbrun färgton som syns även på långt håll. Kraftigt angripna björkar blir på sensommaren helt bladlösa. Björkarna återhämtar sig från angreppet.

Fåglar rör inte larverna så du som har höns behöver inte oroa dig.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss