Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tornedalingarnas dag den 15 juli

Tornedalingarnas flagga

Tornedalingarnas flagga heter Meänflaku. Flaggans färger är gul, vit och blå och symboliserar den gula solen, de vintervita vidderna och en sommarblå himmel.

Den 15 juli uppmärksammar vi tornedalingarnas dag och hissar den gul-vit-blå tornedalska flaggan, Meänflaku, på residenset. Tornedalingar, lantalaiset och kväner är tillsammans den nationella minoritet i Sverige som är minst känd.

Fram till 1809 var Sverige och Finland samma rike. När Finland övertogs av Ryssland splittrades riket mitt i Tornedalen. Människor, ägor och marker hamnade på olika sidor gränsen och familjer splittrades. Tornedalingar på svenska sidan blev en finsktalande minoritet med stark samhörighet till Finland. Långt in på 1800-talet fick skolor stöd för att undervisa i tornedalsfinska (meänkieli) i skolan. Under 1870-talet påbörjades en försvenskningsprocess och långt in på 1900-talet bestraffades barn som talade sitt språk, meänkieli.

Idag talas meänkieli i hela Sverige, men framför allt i Gällivare, Haparanda, Pajala, Kiruna och Övertorneå. Meänkieli är ett erkänt nationellt minoritetsspråk, med flera dialektala varieteter och språket är under ständig utveckling.

Meänflaku, tornedalingarnas flagga

Flaggan är gul, vit och blå och dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsperson är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006.

För dig som vill veta mer

Tornedalingar, webbplatsen minoritet.se Länk till annan webbplats.

Sanningen ska fram, Svt play Länk till annan webbplats.

Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

Lagen om nationella minoriteter gäller i hela Sverige och innebär att:

  • minoritetsspråken ska skyddas och främjas
  • de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur
  • förvaltningsmyndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor.

Nationella minoriteter, webbplatsen minoritet.se Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens uppdrag att följa upp den nationella minoritetspolitiken Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss