Aktuella vädervarningar i Kronobergs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturvårdsbränning i naturreservatet Singelstorps fly, Uppvidinge kommun

Naturvårdsbränning som precis startat.

Länsstyrelsen i Kronobergs län kommer att genomföra en naturvårdsbränning i skog torsdagen den 27 juni. Området som kommer att brännas är cirka 28 hektar stort och ligger i Singelstorps fly naturreservat öster om Lenhovda i Uppvidinge kommun.

Syftet med bränningen är att minska mängden gran, öka mängden död ved och öka arealen lövskog i reservatet. När mossan brunnit bort kommer björk och asp att spira och området blir attraktivt för hackspettar och insekter. Med färre granar kommer skogen att bli ljusare och varmare. 80-90 procent av tallarna förväntas överleva branden.

Tändning beräknas ske runt middagstid och bränningen fortsätter sedan under eftermiddagen och fram till kvällen då vi övergår till att efterbevaka brännan.

Efterbevakning brukar pågå 2 till 3 veckor efter bränning tills det är tre rökfria dagar.

Väderprognosen säger att vi kommer att ha sydostliga vindar, vilket innebär att röken från bränningen sannolikt går mot områden med få boende i närområdet. Boende i Lenhovda, Singelstorp, Klavreström och Norrhult kommer troligtvis att se och känna rök. Rökdoft kan även komma att kännas i Sävsjöström, Hökhult och Åseda.

Bränningsledningen har kontinuerlig kontakt med räddningstjänsten i Uppvidinge kommun och det finns ingen anledning för allmänheten att kontakta SOS Alarm så länge man är säker på att röklukten kommer från naturvårdsbränningen.

Sveriges Radio Trafik och Service kommer att kontaktas i samband med att bränningen startar och underrättas om det blir större förändringar i vindriktning eller rökspridning.

Länsstyrelsen bevakar brännan och dess omgivningar regelbundet tills vi har haft tre rökfria dagar. Länsstyrelsen vill uppmana allmänheten att iaktta stor försiktighet om man besöker området efter bränningen, eftersom trädrötter och stammar kan ha brunnit av och träd då riskerar att falla ljudlöst, särskilt vid blåsigt väder.

Mer information om naturreservatet och naturvårdsbränningsprojektet Life2Taiga finns på länsstyrelsens webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss