Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

VIKTIGT MEDDELANDE – Nu kan du lära dig mer om det civila försvaret i södra Sverige

Två personer står med mikrofoner mot varandra.

Natomedlemskapet har ökat tempot i uppbyggnaden av det civila försvaret i Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Podden Viktigt meddelande ger dig kunskap om hur detta påverkar oss som privatpersoner och som samhälle.

– Natomedlemskapet är den största säkerhetspolitiska förändringen i modern tid och det finns många frågor om vad detta innebär. Dessa frågor vill vi fånga upp i vår podd Viktigt meddelande, som vi kommer att publicera i sommar, säger Anneli Hulthén, chef för det Södra civilområdet och landshövding i Skåne.

Nya avsnitt hela sommaren

Podden görs gemensamt av länsstyrelserna i Kronoberg, Skåne och Blekinge län, som tillsammans utgör det södra civilområdet. De första två avsnitten släpps den 17 juni, och sedan publiceras ett avsnitt varannan vecka under hela sommaren.

Civil beredskap och Nato

Avsnitt 1 handlar om det starka civilförsvaret som försvann under 90-talet och om vilka lärdomar som kan dras därifrån. Avsnitt 2 handlar om vad Natomedlemskapet innebär för oss i södra Sverige. Kommande avsnitt kommer bland annat att berätta om Östersjöns ökade betydelse och vad civil beredskap innebär i det krigsdrabbade Ukraina.

– Det här en viktig podd eftersom civil beredskap berör oss alla i Sverige. Podden ger inblick i vad det betyder för dig och oss i Kronobergs län. Jag hoppas att du som lyssnar ska bli inspirerad till att se över din egen och familjens beredskap och gärna engagera dig i en frivillig försvarsorganisation, säger Fredrik Nygren, biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Stärka det civila försvaret

Södra civilområdet bildades för två år sedan med syfte att återuppbygga och stärka det civila försvaret.

– Jag är väldigt glad över att vi har kunnat ta fram de här programmen inom våra egna organisationer. Det allvarliga omvärldsläget ställer krav på oss som leder det civila försvaret men också på oss alla som medborgare. Jag hoppas och tror att här finns mycket intressant, både för våra samarbetspartner och för allmänheten, säger Niklas Nordgren, kanslichef för det Södra civilområdet.

Alla avsnitt publiceras på Spotify men du kan också lyssna på länkarna nedan.

Lyssna på de två första avsnitten:

Lager på lager: Det civila försvaret förr och nu

Nu bygger vi upp det civila försvaret igen. Det är inte första gången. Byggnadsantikvarien och författaren Samuel Palmblad kan väldigt mycket om hur Sverige såg ut under kalla kriget, om upprustningen av det civila försvaret – och nedrustningen.

Värdlandsstödet och Nato - utländsk trupp på svensk mark

Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato har varit skapat många diskussioner. Men vad innebär det egentligen för södra Sverige, som får ett strategiskt läge i Nato med bland annat en bro mot Europa och landets största marinbas? Försvarsdirektör Peter Ryman reder ut frågor och ger svar.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss