Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturvårdsbränning planeras i Bockaskruvs naturreservat

En naturvårdsbränning, presonal övervakar bränningen som precis börjat.

Länsstyrelsen Kronoberg planerar att genomföra en naturvårdsbränning i Bockaskruvs naturreservat, cirka tre kilometer sydost om Alstermo på tisdag 21 maj.

Syftet med naturvårdsbränningen är att minska mängden gran och öka andelen lövskog i reservatet. Det finns många gamla tallar och aspar i området och naturvårdsbränningen kommer leda till en ljusare och öppnare skog som gör att tall och asp kan föryngra sig. Området som ska brännas är cirka 22 hektar stort.

Här ses och känns röken

Om förutsättningarna är de rätta sker tändning runt middagstid imorgon, för att sedan avslutas till kvällen. Enligt väderprognosen för morgondagen kommer det vara nordostliga till ostliga vindar. Det innebär att röken från bränningen sannolikt går mot områden med få boende i närområdet. Boende i Målerås, Gillbonderyd, Långaskruv och Alsterfors kommer troligtvis se och känna rök. Rökdoft kan även kännas i Alstermo, Kosta, Lessebo och Hovmantorp.

Säkerheten i fokus

En naturvårdsbränning är till för att gynna de växt- och djurarter som är beroende av att det då och då brinner i skogen för att överleva. En naturvårdsbränning görs alltid då vädret är som varmast. Men det är en brand som sker under mycket kontrollerade former. Den utförs och övervakas av utbildad personal där säkerheten står i fokus. Platsen som ska brännas är på förhand noggrant studerad och utvald. Brandområdet måste ha säkra brandgränser, som vatten, myrmarker, vägar eller upphuggna brandgator så att elden inte sprider sig. Samtidigt är personal på plats som vattnar, bevakar och håller koll på vindens riktning.

Efterbevakning

Länsstyrelsen bevakar sedan brännan och dess omgivningar regelbundet tills det har varit tre helt rökfria dagar. Bränningsledningen har löpande kontakt med räddningstjänsten under naturvårdsbränningen.

Länsstyrelsen Kronoberg planerar att göra fyra olika naturvårdsbränningar under våren och sommaren.

Läs mer om naturvårdsbränningar

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss