Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

1,3 miljoner till restaureringen av Virdavallens läktare

Virdavallens läktare i Alvesta.

Länsstyrelsen beviljar bidrag om drygt 1,3 miljoner kronor till Alvesta kommun för restaurering av läktaren på Virdavallen i Alvesta. Läktaren ska samtidigt göras tillgänglig för personer med funktionshinder.

En hiss byggs för att fler ska kunna ta sig upp på läktaren. Efter restaureringen kan den åter användas för sportevenemang och förblir ett spännande inslag i Virdavallens miljö.

– Det är viktigt att även 1900-talets kulturmiljöer uppmärksammas, används och bevaras. Vi har fått ett tillskott av medel i år vilket gör det möjligt att stötta kommunens restaureringsarbete så att läktaren kan fortsätta att vara i bruk, säger Heidi Vassi, länsantikvarie på Länsstyrelsen Kronoberg.

– Vi är glada att vi kan lämna bidrag till både restaureringen och tillgänglighetsanpassningen av det senaste byggnadsminnet i länet, säger Julia Chirokova, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen Kronoberg.

Beslut om byggnadsminnesförklaring fattades av Länsstyrelsen i mars förra året, men läktaren från 1939 är i stort behov av upprustning.

Planerade arbeten berör fasaden och stommen. Efter genomförda restaureringsarbeten kommer läktaren att invigas som byggnadsminne i september. Till denna invigning är alla välkomna.

Kronoberg har i dagsläget 39 byggnadsminnen och idrottsläktaren på Virdavallen är den första kring idrottsmiljöer.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss