• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län från och med klockan 12 den 23 maj 2024. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan - så skyddar du din häst mot smitta

Stoppa Kvarkan-logotypen 2024

Den 6-12 maj 2024 är det dags för årets kampanj #Stoppa kvarkan. Statens veterinärmedicinska anstalt och flertalet hästorganisationer i Sverige deltar i det viktiga arbetet med att uppmärksamma den smittsamma luftvägssjukdomen kvarka som kan drabba hästar. Syftet är att öka kunskapen om den smittsamma sjukdomen, minska stigmatiseringen och informera om hur du som hästägare kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Kampanjens budskap är "Gör det som är BÄST för din häst":

  • Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka
  • Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd
  • Separera, isolera, och signalera snabbt
  • Ta tempen och ha koll på din häst

Bra förebyggande åtgärder är att känna sin häst och veta vad den har för normaltemperatur, se till att det finns möjlighet att hålla en god hygien i stallet samt ha ett speciellt utrymme för nya hästar.

Att vaccinera sin häst mot aktuell sjukdom kan också vara en viktig förebyggande åtgärd. Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om och i så fall när det kan vara lämpligt att vaccinera hästen.

Om smittan ändå kommer in i stallet är det bra att ha tänkt igenom hur man snabbt kan isolera sjuka hästar för att minimera smittspridningen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss