Risk för gräsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Många inzoomade tända värmeljus. Foto.

Foto: Mostphotos.

Lördagen den 27 januari högtidlighålls den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som överlevde.

Ceremonier och aktiviteter genomförs på många orter runt om i Sverige för att vi aldrig ska glömma vad som hände – och hur det blev möjligt.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Efter Förintelsen antogs den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter (MR-förklaringen) och skyddet av mänskliga rättigheter blev en internationell angelägenhet. Att skydda och stärka mänskliga rättigheter överallt är i dag en viktig uppgift för regeringar, internationella organ och enskilda organisationer.

Den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter Länk till annan webbplats.

Främjandet av de mänskliga rättigheterna utgör därför ett av FN:s mål, vilket slås fast i FN stadgan. Inom FN:s ram har det under åren utarbetats en rad dokument som behandlar mänskliga rättigheter. Samtidigt har regionala system för att stärka mänskliga rättigheter vuxit fram i olika delar av världen.

FN:s arbete med mänskliga rättigheter och demokrati Länk till annan webbplats.

Fler aktiviteter på minnesdagen

I Sverige och runt om i världen genomförs en rad manifestationer och ceremonier. Du kan ta del av vilka aktiviteter som genomförs i landet på Forum för levande historias webbplats. Du kan även söka på vad som händer på en specifik ort.

Till Forum för levande historia Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens arbete med mänskliga rättigheter

Länsstyrelsen är en viktig aktör i arbetet med att förverkliga de mänskliga rättigheterna. Vi har liksom övriga offentliga aktörer skyldigheter att respektera, skydda och tillgodose rättigheter som regleras genom internationella konventioner och svensk lagstiftning. Sedan 2004 har Länsstyrelserna haft olika uppdrag kring mänskliga rättigheter i regleringsbrev och länsstyrelseinstruktion.

Mer om Länsstyrelsens arbete med mänskliga rättigheter

Länsstyrelsens arbete med nationella minoriteter

Judar och romer var två grupper som föll offer för Förintelsen. I dag har de status som erkända nationella minoriteter i Sverige. Länsstyrelsen har tillsammans med Sametinget huvudansvar för att samordna och följa upp Sveriges minoritetspolitik.

Mer om Länsstyrelsens arbete med nationella minoriteter

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss