Aktuella vädervarningar i Kronobergs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förvaltningsrätten ger rätt till skyddsjakt på varg

Kartan visar avgränsningarna för skyddsjaktsområdet. Det går från södra Växjö, sedan sydöst ungefär mittemellan Lessebo och Tingsryd, västerut förbi Fridafors och söder om Älmhult bort mot Markaryd och därefter upp mot Ljungby i norr, mot Alvesta och tillbaka till Växjö. Konstaterade attacker av aktuell varg har skett framförallt i de södra delarna av området.

Klicka för större bild.

Beslutet den 17 januari om skyddsjakt på varg i sydvästra delen av Kronobergs län överklagades. Nu har förvaltningsrätten avslagit överklagan. Det betyder att skyddsjakten startar vid nästa vargangrepp.

I sitt avgörande skriver förvaltningsrätten "Förvaltningsrätten avslår överklagandena. Förvaltningsrättens tidigare inhibitionsbeslut i målen ska inte längre gälla.". Det betyder att beslutet som Länsstyrelsen i Kronobergs län tog nu gäller fullt ut och att den aktuella vargen, G93-23, kan börja jagas om den gör ett nytt angrepp på tamboskap.

– Vi ser detta som ett gott betyg till vårt beslut. Vi övervägde noga innan beslutet om skyddsjakt togs, eftersom det rör sig om en genetiskt viktig varg. Genetiskt viktiga vargar behövs för att undvika inavel bland de vargar det är beslutat att vi ska ha i Sverige. Eftersom denna varg utvecklat ett problematiskt beteende och det inte räckte med de åtgärder vi gjorde så tog vi ändå beslut om skyddsjakt, förklarar Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare.

Skyddsjakten gäller till och med den 1 februari 2024. Skulle vargen följas så att vargarna i Kosta-reviret riskeras förväxlas med G93-23 ska jaktledare avbryta jakten omedelbart.

Länsstyrelsen utser jaktledare. Jaktledaren utser de personer som får delta i skyddsjakten.

Teckenförklaring karta

  • Röd linje: gräns för skyddsjaktsområdet. Gränsen tar hänsyn till vägnät och länsgräns. Ett rejält karantänområde mot Kostareviret är taget. Storleken motiveras av att vargen rör så pass mycket på sig.
  • Röda stjärnor: konstaterade angrepp av G93-23.
  • Gul stjärna: misstänkt angrepp av G93-23.
  • Röd fyrkant: förmodat orelaterat angrepp.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss